Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Het vaginawoordenboekje

Werk aan je algemene seksuele ontwikkeling met dit mini-woordenboek waarin je de belangrijkste begrippen kunt terugvinden die te maken hebben met de vagina.

A-plek Plekje in de vagina, tussen de G-spot en de baarmoederhals, dat sommige vrouwen als een erogene zone ervaren.

Afscheiding of witte vloed Normale afscheiding is doorzichtig en wittig van kleur, ruikt niet, of soms een beetje zurig. De afscheiding verandert met de cyclus. Rond de eisprong hebben veel vrouwen vaak wat meer last en is de afscheiding waterig. Daarna wordt de afscheiding minder en voelt wat plakkeriger aan.

Baarmoeder Uterus. Peervormig orgaan in de onderbuik van de vrouw. Aan de onderkant loopt de baarmoedermond over in de vagina en aan de bovenkant mondt hij uit in de eileiders en de eierstokken. De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies (endometrium) dat tijdens de menstruatie onder invloed van hormonen deels wordt afgestoten. De belangrijkste functie van de baarmoeder is de innesteling van de bevruchte foetus en het dragen tot de geboorte.

Baarmoederhals Cervix. Nauwe doorgang onderaan de baarmoeder.

Baarmoederhalsslijm Slijmerige afscheiding van de baarmoederhals waarvan de samenstelling verandert tijdens de cyclus.

Baarmoedermond Onderste deel van de baarmoeder dat in de vagina (schede) zichtbaar is.

Bekkenbodemspieren De spieren die samentrekken tijdens het orgasme en zorgen voor het genotsgevoel. Door ze te trainen (aanspannen en uitzetten), kun je een orgasme verhevigen. Met goed getrainde bekkenbodemspieren verklein je op latere leeftijd de kans op incontinentie.

Besnijdenis Circumcisie. Besnijden van de vulva om cultureel-religieuze redenen. De mildste vorm is een klein sneetje in de clitoris. In de zwaarste vorm worden clitoris en de schaamlippen deels of helemaal weggesneden. De resterende schaamlippen worden aan elkaar genaaid, met een kleine opening voor urine en menstruatiebloed.

Clitoris Kittelaar. Kleine uitstulping op de plek waar de binnenste schaamlippen bij elkaar komen. In de clitoris komen net als bij de penis van de man veel zenuwuiteinden samen. Het aantal zenuwuiteinden is gelijk aan dat van de penis, maar bij de clitoris zijn ze samengebald op een veel kleiner plekje. Daarom is de clitoris hypergevoelig voor stimulatie, zo gevoelig dat sommige vrouwen directe aanraking moeilijk kunnen verdragen.

Eierstokken De twee eierstokken, gelegen aan weerszijden van de baarmoeder, maken hormonen aan en stoten maandelijks een eicel af naar de eileider.

Eileider Elke maand komt bij vruchtbare vrouwen een eicel vanuit de eierstokken in de eileider terecht. Na bevruchting nestelt de eicel zich in de baarmoeder.

Ejaculatie (vrouwelijke) Uitscheiden van vocht (geen urine) uit de urinebuis tijdens het orgasme, vaak na een zeer sterk orgasme. Het overgrote deel van de vrouwen heeft nooit een ejaculatie ervaren.

G-spot Ribbelige plek in de vagina, aan de kant van de buik, die sommige vrouwen ervaren als een erogene zone. Of de G-plek als zodanig bestaat, is overigens omstreden. Sommigen zijn ervan overtuigd, zij menen dat het wellicht om het vrouwelijke equivalent van de prostaat gaat. Anderen ontkennen het bestaan. Dat deze plek bij sommige vrouwen zo gevoelig is, verklaren zij uit het feit dat de clitoris waarschijnlijk veel meer omvat dan alleen het hypergevoelige bultje aan de oppervlakte. Ze vermoeden dat er onder de clitoris een innerlijke weefselstructuur verscholen gaat vol zenuwuiteinden, die bij sommige vrouwen groter is dan bij andere. Een G-spot orgasme voelt anders (dieper) dan het clitoraal orgasme. Omdat het hoogtepunt langzamer komt en minder duidelijk aanwezig is, hebben vrouwen vaak niet door dat ze in staat zijn om een orgasme via de G-spot te kunnen krijgen.

Lubricatie Extra vochtig worden van de vagina bij seksuele opwinding. Dit vocht komt niet uit klieren, maar is een soort vaginaal zweet dat uit de poriën komt. Hoe nat de vagina van een vrouw wordt hangt af van de leeftijd, de fase van de menstruatiecyclus en de mate van seksuele opwinding.

Oestrogeen Vrouwelijk geslachtshormoon. Zorgt voor de ontwikkeling en instandhouding van de secundaire geslachtskenmerken bij vrouwen (zoals de ontwikkeling van de borsten en de groei van de vagina en de baarmoeder). Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de voortplanting, ze worden hoofdzakelijk aangemaakt in de eierstokken.

Orgasme (vrouwelijk) Ritmisch samentrekken van de bekkenbodemspieren, die zich tot ver buiten het bekkengebied tot over het hele lichaam kunnen uitbreiden. Het lichaam kan op het hoogtepunt zelfs even verstijven. Een orgasme kan wanneer het zeer hevig is tot wel vijftien contracties tellen. De vrouw krijgt een rode blos op haar gezicht (sex blush), de roodheid kan zich verspreiden over haar hele lichaam.

Orgastisch platform Fase voor het orgasme, waarin het buitenste gedeelte van de vagina opzwelt en de vaginale ingang zich vernauwt. Het gedeelte naar de baarmoeder wordt tegelijkertijd wijder, waardoor de penis in een sterkere greep wordt gehouden.

PC-spier Vaginale spier in het kleine bekken. Deze loopt vanaf de anus, onder het bekken door, tot aan de clitoris, waardoor je vagina en G-spot kunnen samentrekken.

Progesteron Vrouwelijk hormoon, hoofdzakelijk afgescheiden door de eierstokken. Wordt ook wel zwangerschapshormoon genoemd, omdat zonder dit hormoon een foetus niet kan innestelen en kan groeien in de baarmoeder. Na de bevalling zorgt het voor het op gang komen van de borstvoeding.

Schaamlippen De buitenste schaamlippen zijn bedekt met schaamhaar en liggen tegen elkaar. Tijdens seksuele opwinding zwellen de schaamlippen en openen zich. De binnenste schaamlippen bestaan uit dun, flubberachtig vel, verscholen achter de buitenste schaamlippen. Ze zijn gevoeliger voor aanraking dan de buitenste schaamlippen. Bij meisjes zijn de buitenste schaamlippen nog groter dan de binnenste. Tijdens de puberteit groeien de binnenste schaamlippen en gaan ze wat meer uitsteken.

Schimmel Candida. Normale afscheiding wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën die van nature in de vagina leven. Soms raakt het evenwicht verstoord, dan is sprake van een schimmelinfectie, die gepaard gaat met jeuk, roodverkleuring en soms pijn. De afscheiding is wit en brokkelig en kan waterig of kwarkachtig van structuur zijn. De aandoening is seksueel overdraagbaar, maar hoort niet bij de soas.

Vagina Schede. De poort naar de baarmoeder, bevindt zich tussen de clitoris en de anus en loopt van de uitwendige schaamdelen naar de baarmoederhals. De vagina kan tijdens geslachtsgemeenschap en tijdens een bevalling aanzienlijk uitrekken.

Vaginisme Aandoening waarbij een vrouw tijdens seks of inbrengen van een tampon onbewust de spieren van het bekkenbodem aanspant. Daardoor kan de vagina zo verkrampen dat het pijn doet en de toegang tot de vagina wordt bemoeilijkt.

Vaginale scheet Reukloos windje dat een enkele keer ontsnapt bij het vrijen wanneer de penis bij het vrijen in de vagina lucht heeft gepompt.

Venusheuvel De venusheuvel is het buitenste gedeelte van de vulva, aan de onderkant van de buik. Het is bedekt met schaamhaar. Omdat eronder vetweefsel zit, voelt de venusheuvel zacht aan, als een kussentje. Soms is de venusheuvel plat, bij anderen is hij duidelijk zichtbaar.

Voorhof Vestibulum. Bevindt zich tussen de binnenste schaamlippen en bevat twee openingen: de urinebuis en daaronder de vagina.

Vulva Het uitwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. De termen vulva en vagina worden ook wel door elkaar gebruikt. Maar de vagina is slechts een onderdeel van de vulva (de schede). Andere onderdelen van de vulva zijn: de venusheuvel, de schaamlippen aan de binnen- en de buitenkant, de clitoris en de opening van de urinebuis.

- Advertentie -
.
- Advertentie -
- Advertentie -