Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De gevolgen van ouder worden tegengaan; wanneer je uiterlijk niet past bij je gevoel

Ouder worden, huidveroudering en je frisse uitstraling verliezen, we krijgen er allemaal mee te maken. Naarmate de tijd verstrijkt wordt niet alleen jijzelf ouder, maar ook je grootste orgaan: de huid. Bij het  huidverouderingsproces worden nieuwe huidcellen minder snel aangemaakt. Daardoor bevat je huid  steeds minder collageen, hyaluronzuur en elastine. Ook de botdichtheid in je gezicht neemt af. Je krijgt  rimpels en je verliest volume in je wangen en lippen. Het huidverouderingsproces wordt al langzaam  ingezet vanaf je twintigste levensjaar, maar vaak ga je het pas jaren later echt zien. Niet alleen je leeftijd,  maar ook factoren zoals je genen, de zon, (slechte) leefgewoontes en luchtvervuiling hebben negatieve  invloed op het verouderingsproces.

Een verouderde huid en het verliezen van je frisse uitstraling kan voor onzekerheid zorgen

Hoewel ouder worden een natuurlijk proces is, willen veel mensen dit proces graag vertragen of terugdraaien. Het verlies van volume in je gezicht geeft al snel een vermoeide of boze uitstraling. Een uitstraling die wellicht helemaal niet past bij hoe jij je mentaal voelt. Er wordt vaak gezegd “je bent zo oud als je je voelt”. Maar wat als je uiterlijk niet matcht bij hoe jong jij je voelt? Een goed verzorgd uiterlijk geeft je zelfvertrouwen een boost, waardoor je met een fijner gevoel je leven leidt. Je gezicht en je huid spelen hierin dus een grote rol. We zoeken dus naar huidverjonging.

Een frisse uitstraling terugkrijgen

Wat is dan een mooie huid? Uit onderzoek¹ onder professionals blijkt dat de volgende drie factoren daarbij een rol spelen:

  • Textuur: een gehydrateerde huid zonder fijne lijntjes
  • Elasticiteit: een stevige huid
  • Kleur: een huid zonder pigmentvlekken en/of rode vlekken

Het goede nieuws is dat je deze drie factoren weer kunt verbeteren. Fillers kunnen bijdragen aan het herstel van volumeverlies in het gezicht. Een filler is injecteerbaar en bestaat uit zachte gel die lijntjes opvult.

Soorten fillers

Er zijn verschillende typen fillers, permanente en tijdelijke. Het is goed om te weten dat het in Nederland niet toegestaan is om permanente fillers te gebruiken voor cosmetische doeleinden. Bij de tijdelijke fillers kun je onderscheid maken tussen:

  • Hyaluronzuurfillers: hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam. Het is een stof die water opneemt, waardoor we volume in ons gezicht krijgen. Hyaluronzuur fillers zorgen ervoor dat rimpels afgezwakt worden en zorgen voor volumeherstel. Er zijn fillerbehandelingen² waarbij de resultaten, afhankelijk van de gekozen behandeling, 9 tot 24 maanden zichtbaar blijven (afhankelijk van de filler en het behandelgebied).
  • Collageenstimulatiefillers: collageen houdt onze huid strak en compact. Door dit soort fillers te gebruiken stimuleer je de eigen collageenproductie van de huid.

Baas over de ouder wordende huid

Wist je dat 74% van de mensen de uitstraling van hun gezicht wil verbeteren³? Je bent dus niet alleen als je erover nadenkt om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met behulp van fillers. Toch kan het moeilijk zijn om gelijkgestemden te vinden. Niet iedereen is even open over de upgrades van hun uiterlijk. Zeker online zie je veelal een zwart wit beeld van meningen over fillers. Aan de ene kant zijn er de mensen die het afkeuren dat je de natuur een handje wilt helpen. Daarnaast zie je foto’s voorbijkomen van – vaak jonge – meiden die bijvoorbeeld onnatuurlijk volle lippen hebben dankzij lipfillers. Besef goed dat dit soort resultaten niet de standaard zijn wanneer het gaat om injectables. Er zijn namelijk heel veel mensen waarbij het niet opvalt dat ze hun uiterlijk een handje geholpen hebben. Ze zien er gewoon gezond en stralend uit. Juist omdat het resultaat van een goede behandeling zo natuurlijk is, zie je niet dat daar een cosmetische ingreep heeft plaatsgevonden. Samen met de juiste arts en producten kun je een prachtig, natuurlijk resultaat
behalen.

Laat je ook vooral niet beïnvloeden door de meningen van anderen. Het verbeteren van hoe je eruitziet, om wat voor reden dan ook, is een keuze die je zelf maakt. We dragen tenslotte ook make-up en zoeken onze kleding met aandacht uit; om ons mooier en daardoor zelfverzekerder te voelen. Jouw geluk staat voorop en jij bent baas over eigen huid.

Een frissere uitstraling met een natuurlijk resultaat

Fillers kunnen dus een oplossing zijn om je weer zelfverzekerder te voelen over je uiterlijk, een oplossing waar jij je niet voor hoeft te schamen. Zoals genoemd is het belangrijk om een fillerbehandeling door een ervaren specialist te laten doen. Een goede arts gebruikt namelijk de juiste producten en adviseert je op welke plekken je de fillers kunt laten zetten voor het door jouw gewenste resultaat. Het is hierbij belangrijk dat er wordt gekeken naar je hele gezicht en welke gebieden in je gezicht eventueel een frissere uitstraling kunnen gebruiken. Deze holistische kijk op de behandeling zorgt ervoor dat jouw resultaat het meest natuurlijk oogt.

Fillers versus spierontspanners, het verschil tussen deze 2 injectables

Wees je bewust van het feit dat er een groot verschil zit tussen fillers en spierverslappers of beter te zeggen spierontspanners. Fillers zorgen voor volumeherstel. Over het algemeen blijven de resultaten van fillers langer zichtbaar dan de resultaten van spierontspanners. Spierontspanners verminderen tijdelijk de aanspanning van de spieren in het gezicht waardoor rimpels verzachten. Dat effect vindt plaats binnen ongeveer één à twee weken en houdt voor een aantal (vier à zes) maanden aan. Daarna vermindert de werking van de spierverslappers langzaam en neemt de werking van je spieren geleidelijk weer toe.

Zijn fillers voor jou een optie om je veroudering aan te pakken, maar vind je het lastig om er definitief wel of niet voor te kiezen? Lees dan verder over wat andere mensen tegenhoudt om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Of zoek je naar een goede arts? We geven je graag advies waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste arts.

Bronnen

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt:


NL-JUV- 2150011 Datum van goedkeuring: Februari 2021


Referenties

  • In 2015 deden in totaal 40 zorgprofessionals uit Canada, het VK, Frankrijk, Italië en Taiwan mee aan onderzoek ter beoordeling van de huidkwaliteit. Bron: Allergan Data on File. INT/0448/2016(3). Skin Quality Market Research Insights. Sep 2018.
  • Bron: 1. Jones D and Murphy DK. Dermatol Surg. 2013; 39:1602–1612. 2. Niforos F et al. Poster Presentation at Beauty Through Science (BTS) Congress, Stockholm, Sweden; 2017.
  • Op basis van een marktonderzoek door Allergan in 2018 in 18 landen onder 14.584 mannelijke en vrouwelijke respondenten in de leeftijd van 21-75 jaar (21-65 in de VS) die uiterlijk belangrijk vonden. Bron: Allergan Unpublished Data. INT/NON/1950061. Allergan 360 Report Skin Quality Data. July 2019.
- Advertentie -

Deze informatie is gecontroleerd door:

Cosmetisch arts Ludy Holst

.
- Advertentie -
- Advertentie -