De gevolgen van pesten worden niet altijd gezien, en vaak worden ze nog erg onderschat. Pesten kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten en chronische stress. Het kan iemand voor het leven beschadigen. Maar wat is eraan te doen?
Praat erover! Slachtoffers praten zelden uit zichzelf over pesterijen. Ze hebben vaak het gevoel dat het hun eigen schuld is. Ze schamen zich, of denken dat praten toch niet helpt. Ze zijn bang dat het pesten erger wordt als uitkomt dat ze erover praten, of dat ze niet serieus worden genomen. Maar zwijgen houdt pesten juist in stand. Alleen door het pesten bekend te maken, kan het stoppen.
Zoek steun Dit kan door een collega in vertrouwen te nemen, maar ook door in gesprek te gaan met de Arboarts, de afdeling P&O, de bedrijfsmaatschappelijk werker of een vakbond. Ook binnen instellingen zijn er vertrouwenspersonen die u kunt benaderen, zoals een maatschappelijk werker of de dienstdoende arts.
Volg een cursus Het is belangrijk dat slachtoffers leren voor zichzelf op te komen. Dit kan bijvoorbeeld door een assertiviteitscursus of een cursus sociale vaardigheden te volgen. Maar ook taekwondo en judo kunnen helpen uw zelfvertrouwen te vergroten en steviger in uw schoenen te staan.
Cultuurverandering Als er ergens gepest wordt, is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan een cultuurverandering. Leidinggevenden of mediators spelen hierin een belangrijke rol. Tijdens groepsgesprekken kan het slachtoffer aangeven wat het pesten met hem of haar doet en erop aandringen te stoppen met het pesten.
Gedragscode Diverse bedrijven en instellingen hebben een gedragscode. Op grond hiervan kunnen mensen aangesproken worden op afspraken over gedrag, ook door elkaar.