Er een gezonde levensstijl op na houden: het klinkt zo simpel, maar het is soms o zo moeilijk. Hieronder lees je wat een gezonde levensstijl is en hoe je daarmee het risico op nierschade kunt verkleinen. Veel van deze adviezen zullen overeenkomen met de leefstijladviezen die worden gegeven bij hoge bloeddruk en diabetes, ziekten die op zichzelf weer tot nierschade kunnen leiden.
Gezond eten
Eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en volkoren producten. Probeer het aantal verzadigde vetten en de zoutinname te beperken en eet ook niet te veel. Gebruik eventueel de Schijf van Vijf als houvast.
Gezond gewicht
Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierschade. Het is dus belangrijk om te streven naar een gezond gewicht. Of je overgewicht hebt, kun je bepalen met de Body Mass Index (BMI). Je neemt je gewicht en dit deel je door het kwadraat van je lengte in meters. Dus weeg je 69 kilo en ben je 1.86 lang, dan heb je een BMI van 19,3. Een gezond gewicht heb je met een BMI tussen 18,5 en 25.
Niet roken
Stoppen met roken zorgt ervoor dat iemands gezondheid met sprongen vooruitgaat. En dat merk je eigenlijk meteen: je ademhaling verbetert (is bijvoorbeeld minder zwaar), je hoest minder, je conditie gaat omhoog en je ruikt en proeft beter.
Matig drinken
In het algemeen wordt jongeren onder de achttien jaar afgeraden alcohol te drinken. Voor volwassenen wordt geen of maximaal één glas alcohol per dag geadviseerd. Je kunt op een feestelijke of andere gelegenheid weleens iets meer drinken, maar probeer het binnen de perken te houden.
Gebruik zo min mogelijk zout
Zeer beperkt zout gebruiken is heel belangrijk bij het voorkomen van nierschade. Zout - of eigenlijk het stofje natrium in zout - trekt vocht aan, dus hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. De totale hoeveelheid bloed in je lichaam neemt daardoor toe. Je hart moet harder pompen en de bloeddruk stijgt. En een te hoge bloeddruk is weer schadelijk voor je nieren.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 3,25 tot 3,75 gram zout binnen te krijgen. bij kinderen varieert dit tussen de 2,5 en 3 gram. Voor ouderen boven de 70 jaar geldt 3 gram zout per dag.
De hoeveelheid zout in je voeding kun je beperken door:
- Geen extra zout aan je eten toe te voegen. Alternatieve smaakversterkers zijn verse kruiden zoals koriander, rozemarijn of tijm.
- Laat producten met veel zout staan. Hierbij moet je vooral denken aan kant-en-klaarmaaltijden en snacks.
- Gebruik zoveel mogelijk vers vlees en vis. Gemarineerde of gekruide karbonaadjes, biefstukjes of zalmfilets kun je beter in het schap laten liggen. Hetzelfde geldt voor bewerkte vleessoorten zoals hamburgers, saucijzen, slavinken en rook- en knakworsten.
- Gebruik zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Verse groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta bevatten van nature weinig zout. Ook diepvriesgroenten zijn prima, maar groenten uit blik of glas bevatten vaak al wat meer zout.
- Eet weinig drop. Door het eten van veel drop kan je bloeddruk stijgen. Dit komt niet door het zout in drop, maar door een ander bestandsdeel: glycyrrhizinezuur. Dit stofje beïnvloedt tevens de werking van je nieren.