Als je kind experimenteert met drugs
Drugsgebruik onder jongeren blijft een groot probleem. Een ontwikkelend lichaam is vatbaarder voor de effecten van drugs en alcohol. Daardoor richt drugsgebruik grotere schade aan wanneer ermee wordt begonnen op jonge leeftijd. Het is daarom beter voor jongeren om zo lang mogelijk van drugs en alcohol weg te blijven, of nog beter natuurlijk, er niet aan te beginnen. Welke ondersteunende rol kan je hierin uitoefenen als ouder? Gezondheidsplein geeft 9 tips:
1. Houd contact met je kind
Praten over alcohol en drugs lukt alleen als je goed contact hebt. Zorg ervoor dat je je open opstelt naar je kinderen, en toon belangstelling voor alle grote en kleine gebeurtenissen in hun leven. Je kinderen moeten het gevoel krijgen dat ze alles met je kunnen bespreken.
2. Informeer jezelf
Zoek naar informatie over drugs. Dat kun je ook samen met je kind doen. Bezoek ook eens websites waar jongeren onderling met elkaar over deze onderwerpen praten.
3. Wees eerlijk
Een onderwerp is bespreekbaar als jij en je kind het gevoel hebben dat jullie vrij kunnen zeggen wat je wilt. Dat gaat beter als je dat ook al doet als ze jong zijn en niet pas als ze zich in het uitgaansleven gaan storten. Praat er bijvoorbeeld over als ze er op school les over krijgen of als er aandacht voor is op tv.
4. Uitstellen is belangrijk
Alcohol en drugs zijn belemmerend voor de geestelijke en fysieke ontwikkeling. Als een kind op jonge leeftijd aan alcohol went, of aan het roken van cannabis, is de kans op verslaving op latere leeftijd groter. Wees niet bang om kinderen tot 16 jaar te verbieden om alcohol te drinken. Geef ze in elk geval geen alcohol als ze daar niet om vragen.
5. Stel grenzen
Kinderen hebben behoefte aan grenzen. Het overschrijden van die grenzen hoort bij de leeftijd. Juist dan is duidelijkheid van jouw kant belangrijk. Stel haalbare doelen en leg uit waarom je bepaalde regels stelt.
6. Begeleid je kind bij het maken van keuzes
Begeleid ze naar zelfstandigheid. Stimuleer ze om goed na te denken over van alles: vriendschap, seksualiteit, vriendjes, alcohol, roken, omgaan met geld. Moedig jongeren aan om aan activiteiten deel te nemen die bijdragen aan hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
7. Wees je bewust van je voorbeeldfunctie
Je hoeft geen geheelonthouder te zijn maar realiseer je: hoe jij je gedraagt, heeft invloed op de mening van je kind en op zijn of haar gedrag. Als jij rookt of drinkt, wil dat nog niet zeggen dat je je kind niet kunt begeleiden. Wees eerlijk over je eigen gebruik.
8. Informeer eens op school
Informeer bij de school wat er binnen en buiten de les gebeurt op het gebied van roken, drinken en drugs. Misschien kan de ouderraad of medezeggenschapsraad de school stimuleren om een tabak-, alcohol- en drugsbeleid te ontwikkelen. Je kunt de GGD of een instelling voor verslavingszorg uitnodigen een presentatie te geven.
9. Weet wat je kunt doen bij problemen
Het opvolgen van de adviezen biedt geen garantie dat er geen problemen ontstaan. Als je kind echt riskant omgaat met genotmiddelen, dan zijn deze tips niet genoeg. Je kunt altijd terecht bij de jeugdarts van de GGD in je regio of het zorgteam op school of bij de instelling voor verslavingszorg in je regio.