Een spreidbroekje is een afneembaar hulpmiddel om de benen van een baby of kind in een spreidstand te houden bij een heupafwijking zoals heupdysplasie of heupluxatie. Bij heupdysplasie is de heupkom niet voldoende ontwikkeld, waardoor de heupkom niet diep genoeg is. Bij heupluxatie is de heupkop uit de heupkom. Hierdoor kan de heupkop niet goed worden bedekt en makkelijk uit de heupkom gaan. Doordat de benen een tijdje in een spreidstand staan komt de heupkop weer in de heupkom, zodat deze verder kan door ontwikkelen. Het spreidbroekje is geen echt ‘broekje’ wat om de billen zit, maar een hulpmiddel met bandjes om de voetjes, beentjes, schouders en een stukje om de buik.
Hoe lang een spreidbroekje?
Een spreidbroekje wordt meestal aangelegd bij een baby in de leeftijd van drie maanden tot twee jaar. De behandeling duurt zo'n vier tot zes maanden. Het spreidbroekje moet over het algemeen 23 uur per dag gedragen worden. Hierbij mag het spreidbroekje af tijdens het wassen en aan- en uitkleden. Tijdens het verschonen hoeft het spreidbroekje niet af. Er zijn verschillende soorten spreidbroekjes. De bekendste zijn de pavlik bandage en campspreider.
Pavlik bandage
De pavlik bandage is een soort tuigje en is bedoeld om een goede diepe heupkom te vormen. De bandage bestaat uit katoenen banden met enkel- /voetmanchetjes van een bepaalde kunststof. Het rompgedeelte is een vestje van vilt waar bandjes aan zitten met klittenbandsluitingen om de borstomvang in te stellen en haaksluitingen om de schouderbanden te kunnen instellen. Doordat de beentjes worden opgetrokken, wordt de heukop gestimuleerd in de heupkom te staan. De pavlik bandage kun je over een rompertje aan doen. Een trui en broek gaan over de pavlik-bandage heen. Hierdoor blijft de pavlik-bandage zo schoon mogelijk.
Campspreider
De campspreider is een spreidbroekje gemaakt van kunststof. Aan de voorkant zit een metalen strip die verstelbaar is. Aan de achterkant zit een plastic deel voor de rug. Het deel voor de rug is verstelbaar en bevat twee kunststof dijbeenmanchetjes. De manchetjes worden om de bovenbenen vastgemaakt met een klittenbandsluiting. De campspreider zorgt ervoor dat de benen worden gespreid, zodat de heupkop gestimuleerd wordt om zich in de heupkom te plaatsen.