Melasma wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat je ook echt zwanger bent wanneer je last hebt van melasma. Bij melasma is er sprake van een verstoord proces van de pigmentatie in je huid. Dit kan komen door bijvoorbeeld hormonen. Bij een zwangerschap is er van sommige hormonen een hogere concentratie in het lichaam aanwezig. De huid zou kunnen reageren op deze verschilllende concentraties hormonen en kan zich uiten in de vorm van melasma.
Het is ook mogelijk om de huid te bleken met een blekende crème. De crème wordt aangebracht op de bruine pigmentvlekken en na 4 tot 8 weken ontstaat er een blekend effect. Een nadeel van deze behandeling is dat de huid geïrriteerd kan raken en kan gaan jeuken en schilferen.
Een zwangerschapsmasker kan ook worden behandeld door middel van een chemische peeling. Een chemische peeling zorgt voor het vervellen van de bovenste laag van de huid. Daarnaast wordt de huid door een peeling ook gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren, waardoor pigmentvlekken, littekens en fijne rimpels vervagen.