Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kies de juiste cosmetisch arts voor jouw filler behandeling

Dat je huid veroudert is een feit. Voor veel mensen is dat iets waar ze niet blij mee zijn. Een ouder wordend gezicht kan zorgen voor een vermoeide of boze uitstraling, en past vaak niet bij hoe je je voelt. Het bestrijden van huidveroudering kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met fillers. Fillers zijn injectables die ervoor zorgen dat het gezicht volume terugkrijgt en er egaler, voller en strakker uitziet. Het laten zetten van fillers is een medische ingreep en moet je daarom laten doen bij een bekwame gespecialiseerde arts. Maar, hoe kies je de juiste arts? Wij geven je informatie over waar je op moet letten en welke vragen je tijdens je consult kunt stellen, om zo de juiste cosmetisch arts voor je fillerbehandeling te kiezen.

De cosmetisch arts

Alleen een BIG geregistreerde arts mag fillers bij jou zetten. Heb je een arts of kliniek in gedachten? Check dan als eerste of hij of zij aangesloten is bij een beroepsverenging voor artsen, zoals bijvoorbeeld de NVCG, een van de beroepsverenigingen van cosmetisch artsen. Sinds 2020 is de titel ‘Cosmetisch arts KNMG’ beschermd en mag deze enkel gevoerd worden door artsen die een specifieke opleiding in de cosmetische geneeskunde succesvol afgerond hebben. Via het BIG-register kan je checken of de behandelaar van de kliniek een arts is en dus bevoegd is een fillerbehandeling uit te voeren.

Wanneer je op consult gaat bij een cosmetisch arts, aarzel dan niet om te vragen naar zijn of haar ervaring met het zetten van de specifieke fillers die jij overweegt of waar je over geadviseerd wil worden. De ene arts zal bijvoorbeeld vaker lipfillers zetten, waar een andere arts wellicht meer ervaring heeft met fillers ter verbetering van de kaaklijn.

Wees je ervan bewust dat betrouwbare artsen en klinieken alleen tijdelijke fillers zetten. Op het moment dat permanente fillers ook een optie zijn volgens deze arts, heb je te maken met een behandelaar die zich niet aan de regels houdt. Sinds 2015 is het in Nederland namelijk verboden om permanente fillers te zetten voor cosmetische doeleinden.

Het eerste consult

Wanneer je een arts (of artsen) geselecteerd hebt en je naar je eerste consult gaat, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er verschillende filler behandelingen bestaan. Afhankelijk van jouw wensen en verbetergebieden zal de arts je adviseren over de te zetten fillers. Wanneer je te maken hebt met een ervaren en bekwame arts, zal hij kijken naar jouw hele gezicht en niet enkel naar de gebieden waar jij denkt hulp te kunnen gebruiken. Het is belangrijk om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen. Het kan dus voorkomen dat de arts meerdere behandelingen adviseert. Laat je hier goed over informeren en bespreek al je vragen, angsten en wensen met de arts.

Ook het product dat de arts gaat injecteren is het waard om nader te onderzoeken. Vraag daarom zeker naar welk product hij of zij gebruikt en waarom, en zoek dit specifieke product thuis nog even op. De ene filler is gewoonweg meer geschikt dan de andere, afhankelijk van jouw wensen en probleemgebieden.

Naast het betrouwbare advies dat je krijgt over de behandeling en de producten, is het ook zeker belangrijk dat jij je goed voelt bij de cosmetisch arts in kwestie. Kun je al jouw vragenstellen, denkt hij of zij met je mee en heb je het idee dat jullie samen hetzelfde doel hebben? Wanneer dit niet het geval is, is de kans aanwezig dat jij je niet comfortabel gaat voelen tijdens de daadwerkelijke behandeling. Een eerste consult leidt nooit tot een verplichting om de filler behandeling daadwerkelijk te ondergaan, dus voel die verplichting dan ook zeker niet.

De kliniek zelf

De cosmetisch arts waarbij jij op consult komt, zal hoogstwaarschijnlijk werken bij een gespecialiseerde filler kliniek of bij een kliniek voor meerdere cosmetisch en/of chirurgische ingrepen. Het gevoel dat je krijgt bij de kliniek is zeker een factor om mee te nemen in jouw uiteindelijke beslissing. Kijk daarom goed om je heen. Ziet de kliniek er bijvoorbeeld goed georganiseerd en schoon uit, en lopen er assistenten rond om de cosmetisch artsen te ondersteunen? Laat je daarnaast ook goed informeren over het financiële plaatje van jouw filler behandeling. Vraag de arts waarom er een bepaalde prijs aan zit. Dit kan namelijk te maken
hebben met het feit dat de arts een specifiek – duurder – product gebruikt. Dat is wellicht zo omdat het resultaat met dit product beter of langer zichtbaar is. Mogelijk ben je dus op de lange termijn goedkoper uit met een duurdere behandeling.

Kies de cosmetisch arts waar jij je het beste bij voelt

Heb je besloten dat een behandeling met fillers voor jou een goede optie is om veroudering en volumeverlies in het gezicht tegen te gaan? Dan is het kiezen van de juiste cosmetisch arts essentieel. Kies de arts en de kliniek waar jij je het beste bij voelt en doe vooral je eigen onderzoek. Kijk in het BIG-register of de behandelaar die jij voor ogen hebt de juiste arts certificering heeft. Of kijk of de kliniek of arts is aangesloten bij een beroepsvereniging voor artsen. Stel tijdens je consult elke mogelijke vraag die je hebt. Dan is de kans dat jij je tijdens de
behandeling op je gemak voelt het grootst.

Bronnen


NL-JUV-2150010 l Datum van goedkeuring: Februari 2021

- Advertentie -

Deze informatie is gecontroleerd door:

Cosmetisch arts Ludy Holst

.
- Advertentie -
- Advertentie -