Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geniet van de kerst zonder ruzie

Zie je op tegen het kerstfeest? Misschien helpt het om van tevoren je eigen verwachtingen bij te stellen.

Tijdens de laatste weken in december ziet je dagindeling er vaak anders uit dan anders. Veel zitten, praten, eten en soms vervelen. Of je moet juist stressen om het kerstdiner in goede banen te leiden. Je ziet je familie vaker en langer dan anders, en dat kan tot irritaties of zelfs ruzie leiden. Acht tips om het gezellig te houden tijdens de feestdagen.

  1. Accepteer dat dingen veranderen Vaak hebben we een bepaald idee bij het kerstfeest. Het is een traditie die we in ere willen houden. Maar de familie verandert wel. Je eigen kinderen worden tieners en gaan het huis uit, of je eigen ouders zijn misschien gescheiden. Als je accepteert dat dingen veranderen, dan is het gemakkelijker om Kerstmis dit jaar op een ontspannen manier te vieren.
  2. Maak afspraken Heb je geen zin om elk jaar met je schoonfamilie om tafel te zitten? Ga jij liever met je eigen gezin op vakantie? Maak daar afspraken over met je partner. Het ene jaar mag jij kiezen. Het andere jaar doe je wat hij leuk vindt.
  3. Vraag hulp Zie je op tegen het bereiden van het kerstdiner? Vraag familieleden om hun culinaire specialiteiten mee te brengen. Of vraag je partner om mee te helpen in de keuken. Dat scheelt veel keukenstress.
  4. Onthoud ook de goede dingen Conflicten drukken vaak een stevige stempel op het kerstfeest. Daardoor onthouden we vaak alleen die mislukte kerst vol ruzies. Denk ook eens aan dat lieve mailtje van je zus of aan de manier waarop je broer je laatst zo goed vooruit heeft geholpen. Kleine, vanzelfsprekende dingen zijn belangrijk om goede herinneringen te blijven houden.
  5. Verwacht niet te veel Zijn jouw verwachtingen van kerst wel realistisch? Lukt het bijvoorbeeld al jaren niet om een diepzinnig gesprek te voeren met je broer? Laat dat zo en wees blij dat hij bijvoorbeeld klaar staat om de wasmachine te maken. Zoek iemand anders voor een goed gesprek. Misschien pijnlijk, maar uiteindelijk verlossend.
  6. Houd het leuk Bewaak je eigen grenzen, dat is goed voor je humeur. Maak bezoekjes niet te lang, zodat je nog wat tijd voor jezelf overhoudt.
  7. Vlucht niet Op vakantie gaan met kerstmis is niet altijd handig, omdat je zo je gevoelens niet ontloopt. Wil je toch echt weg? Stuur de thuisblijvers dan een blijk van waardering, zoals een bloemetje of een kaartje. En draag een alternatief aan. Misschien is oud en nieuw een mooi moment om samen te vieren?
  8. Wees blij met de dingen die er wél zijn Erger je je al jaren aan de vieze eetgewoontes van je vader? Misschien is jouw kind wel blij dat opa er is. Ga niet de hele dag klagen over wat er niet is, maar wees blij met wat er wél is. Familie is belangrijk, koester dat.
- Advertentie -

Auteur: Maaike Tindemans

Bronnen: Informatiefolder - Broers en zussen, WebMD, Goedgevoel.be

.
- Advertentie -
- Advertentie -