Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is koper belangrijk?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Op deze pagina vind je alles over de werking van koper. Ook lees je hoeveel koper je dagelijks nodig hebt en wat er in je lichaam gebeurt als er een tekort of overschot van chroom optreedt.

Waar is koper goed voor?

Net als ijzer, is koper een belangrijke bron voor je rode bloedcellen die zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteren. Het zorgt daarnaast voor een goede weerstand en energievoorziening. En koper is ook betrokken bij de vorming van botten en bindweefsel en de pigmentatie van huid en haar.

Hoeveel koper heb je dagelijks nodig?

Volwassenen hebben dagelijks 1,5 tot 3,5 mg koper nodig. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt aangeraden om de dosis iets te verhogen. Hier lees je in welke voedingsmiddelen je koper terug vindt.

Wat als ik teveel koper binnen krijg?

Een overschot aan koper kan zorgen voor buikpijn, overgeven, diarree, misselijkheid en een toenemende productie van speeksel.

Wat als ik te weinig koper binnen krijg?

Een tekort aan koper komt niet vaak voren. Er zijn enkele groepen die meer risico hierop lopen. Dat zijn kinderen die:

  •         Te vroeg geboren zijn.
  •         Pasgeboren zijn.
  •         Ondervoed geweest zijn.

Wanneer een tekort optreedt, dan gaat dit gepaard met vermindering van het afweersysteem, bloedarmoede en afwijkingen in botten. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -