Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is jodium belangrijk?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Op deze pagina vind je alles over de werking van jodium. Ook kun je meer lezen over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium en wat er in je lichaam gebeurt als er sprake is van een tekort of overschot van dit mineraal. 

Waar is jodium goed voor?

Jodium is met name belangrijk bij de vorming van schildklierhormonen, het functioneren van het zenuwstelstel en het ondersteunen van de energievoorziening.

Hoeveel jodium heb je dagelijks nodig?

In Nederland zijn er geen richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. In Amerika mogen volwassenen zo’n 150 microgram jodium per dag. En tijdens de zwangerschap wordt dit opgeschroefd naar 290 microgram. Hier lees je in welke voedingsmiddelen jodium zit.

Wat als ik teveel jodium binnen krijg?

Alleen wanneer je schildklier te langzaam werkt, dan kunnen er problemen ontstaan bij een jodiumoverschot. Een vergroting van de schildklier kan dan het gevolg zijn. In enkele uitzonderlijke gevallen zorgt een overschot aan jodium voor een te snel werkende schildklier, met alle gevolgen van dien.

Wat als ik te weinig jodium binnen krijg?

Wanneer je te weinig jodium binnen krijgt, kan zich een zogenaamde struma voordoen. Dit is een opzwelling van de schildklier.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -