Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is ijzer belangrijk?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Op deze pagina vind je alles over de werking van ijzer. Je leest er ook hoeveel ijzer je iedere dag nodig hebt en wat er gebeurt als je teveel of te weinig ijzer hebt. 

Waar is ijzer goed voor?

IJzer vormt een belangrijke bron voor je rode bloedcellen die zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteren. Ook draagt ijzer bij aan de energievoorziening en een optimaal immuunsysteem.

Hoeveel ijzer heb je dagelijks nodig?

Volwassenen mannen hebben dagelijks 11 milligram nodig. Vrouwen hebben iets meer nodig, namelijk zo’n 15 milligram. Tijdens de zwangerschap zal deze behoefte nog wat hoger liggen omdat ijzer goed is voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van de baby. Hier lees je in welke voedingsmiddelen ijzer zit.

Wat als ik teveel ijzer binnen krijg?

Wanneer je een overschot aan ijzer hebt, dan kan dit zorgen voor een beschadiging van organen zoals het hart, lever of darmen. Ook kun je je chronisch moe voelen.

Wat als ik te weinig ijzer binnen krijg?

Wanneer je te weinig ijzer inneemt, kun je je duizelig voelen en kost het meer moeite om je te concentreren. Een ernstig tekort heeft bloedarmoede als gevolg.  

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -