Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is kalium belangrijk?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Op deze pagina vind je alles over de werking van kalium. Ook lees je hoeveel kalium je dagelijks nodig hebt en wat er in je lichaam gebeurt als je teveel of juist te weinig ervan binnen krijgt. 

Waar is kalium goed voor?

Kalium speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van de spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Verder zorgt het er ook voor dat je bloeddruk en energiehuishouding op peil blijft.

Hoeveel kalium heb je dagelijks nodig?

Voor zowel volwassen vrouwen als mannen is het aan te raden om dagelijks 3,1 tot 3,5 gram te nuttigen. Hier lees je in welke voedingsmiddelen kalium zit.

Wat als ik teveel kalium binnen krijg?

In de meeste gevallen zorgt het lichaam ervoor dat een kaliumoverschot vanzelf wordt gecorrigeerd. Het zal via de urine het lichaam verlaten. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om via je voeding teveel kalium binnen te krijgen. Teveel kalium kan gevaarlijk zijn dus vermijd overdosering met supplementen. In het ergste geval kan een kaliumoverschot leiden tot een hartstilstand.

Wat als ik te weinig kalium binnen krijg?

Een kaliumtekort kan zorgen voor zwakke spieren, een verstoorde hartfunctie, overgeven of dat je langdurig aan de diarree bent. Maar ook psychische gevolgen kunnen optreden wanneer je een tekort aan deze mineraal oploopt, denk aan verwardheid of een depressie. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -