Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Onbedoeld zwanger

Onbedoeld zwanger: wat nu?

Ondanks het gebruik van anticonceptiemiddelen of het toepassen van andere manieren om een zwangerschap te voorkomen, kan het toch gebeuren dat je zwanger raakt terwijl dit niet de bedoeling is. Wist je dat 1 op de 5 vrouwen onbedoeld zwanger raakt? De meeste van deze vrouwen zijn 25 jaar of ouder en hebben al enige tijd een vaste relatie. De helft hiervan heeft zelfs al kinderen. Onbedoeld betekent niet per definitie dat de zwangerschap ongewenst is. Maar het kan wel even omschakelen zijn. In korte tijd kom je namelijk voor een aantal belangrijke beslissingen te staan. Wij bespreken hier de opties die je hebt, wat goed is om in je overweging mee te nemen en waar je hulp kunt vinden.

  

Adoptie, abortus, pleeggezin of zelf opvoeden: wat zijn je opties?

Wanneer je onbedoeld zwanger raakt, heb je een aantal opties. De eerste, mogelijk moeilijke keuze, is of je de zwangerschap door wilt zetten of wilt beëindigen. Om dit besluit te kunnen maken moet je goed naar je eigen omstandigheden kijken, welke voor iedereen anders zullen zijn. Verschillende factoren spelen hierin een rol. Denk aan je gezondheid, financiën, sociale omgeving of geloofsovertuiging. Uitgangspunt moet zijn dat je gaat voor de optie die voor jouw situatie het beste aanvoelt. En wat je ook besluit, weet dat je er niet alleen voor staat. Je kan altijd hulp vragen aan je huisarts, familie en/of vrienden. Tevens kan je op onbedoeldzwanger.info 24/7 terecht met al je vragen per telefoon en chat. Ook vind je hier betrouwbare informatie, en een overzicht van organisaties bij jou in de buurt die je kunnen ondersteunen met (keuze)hulp.

De zwangerschap voldragen

Zelf opvoeden

Indien je de zwangerschap voldraagt, breng je een kind ter wereld dat behoefte heeft aan genegenheid en zorg. Wil je deze zorg graag op je nemen, dan is er de optie om het kind zelf op te voeden. Een kind krijgen brengt vele mooie dingen met zich mee, toch komt er ook een hoop bij kijken waar je op voorbereid moet zijn. Houd onder andere rekening met de kosten die een kind met zich meebrengt, en ga na of het ouderlijk gezag aan jou wordt toegekend.

Ben je bijvoorbeeld meerderjarig, dan krijg je doorgaans automatisch het ouderlijk gezag over je kind. Dit ligt anders wanneer je minderjarig bent. Kijk op onbedoeldzwanger.info voor meer informatie hierover.

(Tijdelijk) pleeggezin

Wil je het kindje zelf opvoeden, maar ben je er door omstandigheden (nog) niet in staat toe? Dan is (tijdelijke) pleegzorg een goede optie. Hierbij wordt in jouw omgeving op zoek gegaan naar een geschikt pleeggezin waar je kind kan worden opgenomen als pleegkind. Dit pleeggezin kan bestaan uit familie of bekenden, maar ook uit mensen die je niet kent. Wanneer je kiest voor een pleeggezin, blijf je een rol spelen in zijn of haar leven doordat de juridische band intact blijft. Op het moment dat de situatie verandert, is het mogelijk om via de rechter en jeugdzorg een verzoek in te dienen om het ouderlijk gezag terug te krijgen. Wanneer dit wordt goedgekeurd, kun je de zorg weer volledig op je nemen. 

Adoptie

Voel je jezelf niet in staat het kind zelf op te voeden, dan kun je overwegen de baby ter adoptie af te staan. Als je kiest voor adoptie worden alle juridische banden verbroken. Dit komt er op neer dat je geen enkele zeggenschap meer hebt over je kind. Het kind neemt eveneens de achternaam van de adoptieouders over. Vanwege de enorme ingrijpendheid hiervan, is het belangrijk dat de keuze voor adoptie weloverwogen wordt genomen. Instanties die hierin begeleiden, hebben daarom een bedenktijd ingesteld van drie maanden vanaf de bevalling. Sta je na deze bedenktijd definitief achter je besluit je kindje ter adoptie af te staan? Dan blijft voor jou als biologische moeder desondanks de mogelijkheid bestaan om ieder jaar informatie van je kind te ontvangen. Let wel op dat dit afhangt van hetgeen waar de adoptieouders mee instemmen. 

De zwangerschap beëindigen

Abortus

Indien het voldragen van de ongeplande zwangerschap voor jou geen optie is, kun je ervoor kiezen de zwangerschap te beëindigen. Dit noem je abortus en kan tot 24 weken. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, kan de abortus op verschillende manieren worden gepleegd. Een (abortus)arts kan aan de hand van een echo nauwkeurig vaststellen hoelang je al zwanger bent.

Verschillende manieren van abortus

Ben je overtijd? Dan kun je altijd zonder verwijsbrief van je huisarts direct een afspraak maken bij een abortuskliniek voor een overtijdbehandeling. Op het moment dat je langer dan 16 dagen overtijd bent, heb je te maken met een wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen voor de abortusbehandeling. De abortusbehandeling mag in dit geval worden uitgevoerd vanaf de zesde dag na het vaststellen van de zwangerschap door een arts. Veel gebruikte methodes zijn de abortuspil (mogelijk tot 9 weken zwangerschap) en de zuigcurettage (mogelijk tot 13 weken zwangerschap). Vanaf 13 weken zwangerschap wordt een zogenoemde ‘operatieve abortus’ gepleegd. Overigens vindt deze ingreep plaats onder narcose of plaatselijke verdoving. De zorgverzekering vergoedt de kosten voor de abortus.

   

Onbedoeld zwanger: vooroordelen

Er zijn een aantal ongegronde vooroordelen waar vrouwen mee moeten kampen wanneer zij onbedoeld zwanger raken. Zo is een vaak gehoord vooroordeel dat alleen tieners onbedoeld zwanger raken. Daarnaast wordt onterecht gedacht dat een onbedoelde zwangerschap hoofdzakelijk voorkomt bij vrouwen die vooral losse contacten of onenightstands hebben. Zoals uit de inleiding is af te leiden, zijn deze aannames onterecht. Trek je hier dus niets van aan!

  

Zwanger ondanks anticonceptie

Zelfs vrouwen die anticonceptie gebruiken kunnen toch onbedoeld zwanger raken. Onthoud, ook bij perfect gebruik bestaat er geen 100% betrouwbaarheid.

 

Adviezen voor als je onbedoeld zwanger bent

Met een onbedoelde zwangerschap gaan doorgaans intense emoties gepaard. Dat is gewoon en niets om je voor te schamen. Er zijn een aantal adviezen die je op weg kunnen helpen om het een plek te kunnen geven.

Allereerst is het belangrijk jezelf de tijd te gunnen om het een plekje te geven. Praten over je gevoelens met een vertrouwenspersoon kan je hierin ondersteunen. Denk aan je partner, een goede vriend, of ga naar de huisarts als dat geruststellend voor jou aanvoelt. Tevens zijn er andere hulpverleners bij jou in de buurt waar je terecht kunt voor een keuzehulpgesprek. Een keuzehulpgesprek kan anoniem en is vaak gratis. Ook luisteren naar ervaringsverhalen van lotgenoten kan helpen. Daarnaast is het belangrijk om je uitgebreid te informeren en professionele hulp in te schakelen voor een goede begeleiding naar je keuze.  Zo kun je 24/7 contact opnemen met Onbedoeldzwanger.info (telefoon & chat).

  

Een onbedoelde zwangerschap: ook een mannenzaak

Een onbedoelde zwangerschap is natuurlijk niet alleen een vrouwenzaak. Het is ook een mannenzaak. Wettelijk gezien heeft de vrouw zelfbeschikking over haar lichaam, waardoor zij in feite degene is die de eindbeslissing maakt over de onbedoelde zwangerschap. Dit neemt alleen niet weg dat tevens mannen betrokken (willen) zijn bij de keuze over de zwangerschap en eventuele gevolgen hiervan. Lees hier meer over hulp en advies voor mannen.

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over een onbedoelde zwangerschap of zoek je hulp? Neem dan vooral een kijkje op een van de volgende pagina’s.

https://www.onbedoeldzwanger.info/

https://fiom.nl/ongewenst-zwanger

 

- Advertentie -
.
- Advertentie -
- Advertentie -