Onverzadigd vet is een gezonde vetsoort die vooral voorkomt in vis en in plantaardige oliën. Het is de tegenhanger van het ongezonde verzadigd vet. Producten bestaan bijna altijd uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vet. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten, omdat ze een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam. Het Voedingscentrum adviseert daarom verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.
Er bestaan verschillende typen onverzadigde vetten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelvoudig onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet en daarnaast is er ook nog transvet.
Enkelvoudig onverzadigde vetten
Het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet heeft te maken met de scheikundige samenstelling van de vetzuren. Doordat er 'knikjes' zitten in de atoomverbindingen van onverzadigd vet, is deze vetsoort zachter. Op de plaats van de knikjes is er bovendien ruimte om een andere stof te binden. Bij vetzuren met één knikje spreken we van enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige oliën zoals olijfolie en avocado's. Niet zo bekend zijn de Omega 9-vetzuren die ook vallen onder de enkelvoudig onverzadigde vetten.
Meervoudig onverzadigde vetten
Zitten er twee of meer knikjes in de atoomverbindingen van onverzadigd vet, dan noemen we dit meervoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigde vetten vind je vooral in plantaardige oliën en vette vis. Bekende meervoudig onverzadigde vetzuren zijn Omega 3 en Omega 6.
Transvet
Transvet is een type onverzadigd vet, maar valt door de scheikundige structuur juist onder de ongezonde vetten. Daarom bespreken we de transvetten op de volgende pagina.