Naast de keuze voor een soort vet, is het belangrijk om goed op te letten hoe je oliën of vetten verhit. In aanraking met zuurstof kunnen vetten snel ranzig worden (oxideren). Dit gebeurt sneller bij (meervoudig) onverzadigde vetten. Hierbij kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Om dit tegen te gaan worden vaak anti-oxidanten toegevoegd aan bereidingsvetten. Anti-oxidanten zitten meestal van nature in plantaardige olie. Vooral zonnebloemolie bevat een grote hoeveelheid anti-oxidanten in de vorm van vitamine E. Toch is het goed om te letten op hoe je frituurt: verhit vetten niet te lang, niet op te hoge temperatuur en niet te vaak. Daarnaast is het belangrijk om het vet te vervangen als het te donker, stroperig of ranzig wordt.
Gezonder frituren in zonnebloemolie
Gezien het rookpunt, de hoeveelheid onverzadigde vetzuren en de neutrale smaak is frituren in zonnebloemolie ook een goede optie. Let er wel op welke variant je kiest: geraffineerde zonnebloemolie is beter om in te frituren, omdat het een hoger rookpunt (±230°C) heeft dan ongeraffineerde zonnebloemolie (±107°C). Daarnaast is de smaak en geur van geraffineerde zonnebloemolie neutraler.
Verantwoord frituren
Met de campagne Verantwoord Frituren adviseert het Voorlichtingsbureau Margarine Vetten en Olie (MVO) om te frituren in vet of olie met minimaal 65 procent onverzadigde vetzuren. Wanneer frituurvet aan de voorwaarden van Verantwoord Frituren voldoet, kun je dat zien aan een logo op de verpakking. Eet je buiten de deur? Ook steeds meer restaurants en snackbars gebruiken producten met het logo en maken zo de overstap naar verantwoord en gezonder frituren. Vaak kun je dit dan zien aan een sticker op hun deur. Inmiddels is 85% van het totale aantal liters oliën en vetten dat gebruikt wordt in de horeca vloeibaar.
Auteur: Floortje Gielen
Bronnen: MVO