Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is de invloed van roken op het risico op kanker?

5 uit 5 - 9 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Als je jong bent lijkt het alsof roken alleen maar leuk en gezellig is. Dat je lichaam hier later nadeel van ondervindt, lijkt latere zorg. Maar zodra je aan het roken bent, begint je lichaam al beschadigd te raken, dat is een wetenschappelijk feit. Wat doen die sigaretten dan precies dat zo slecht voor je is? Met het roken van sigaretten krijgt je lichaam een heleboel schadelijke stoffen binnen, waarvan de drie belangrijkste nicotine, teer en koolmonoxide zijn. Daarnaast bevat sigarettenrook bijvoorbeeld ook ammonia, formaldehyde (een conserveringsmiddel voor o.a. lijken) en schadelijke metalen zoals aluminium, koper en lood.

Roken verhoogt de kans op kanker.

Teer is eigenlijk een verzamelnaam van een scala aan kankerverwekkende stoffen die in tabak zitten. Het teer slaat neer in je longen waardoor je longen minder optimaal functioneren. Dit kan aan longemfyseem of bronchitis veroorzaken. Via je longen dringen al die kankerverwekkende stofjes in het teer verder je lichaam binnen. Roken is de hoofdveroorzaker van longkanker, maar kan dus ook andere kankersoorten in je lichaam teweegbrengen, zoals mond- en keelkanker. Nicotine is een verslavende stof die niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk afhankelijk maakt. Bovendien verhogen nicotine en koolmonoxide het risico op hart- en vaatziekten. Nicotine werkt in op de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren: je bloeddruk gaat kortstondig omhoog, het versnelt je hartslag en het bloed stroomt sneller naar je hart. Nicotine zorgt ook voor een vernauwing van je bloedvaten. Tegelijk met de negatieve invloed van nicotine op je bloed en bloedvaten, zorgt koolmonoxide ervoor dat je bloed minder zuurstof kan vervoeren. Koolmonoxide, dat vrij komt tijdens de verbranding van de sigaret, kan ook de wanden van de bloedvaten beschadigen, waardoor ze uiteindelijk minder buigzaam (hard) worden en zich vernauwen.

Roken heeft ook een grote invloed op de bloedsamenstelling. Door roken gaan de bloedlichaampjes sneller klonteren en is hun levenstijd korter. Daarnaast veroorzaakt roken dat je bloed sneller stolt en dikker wordt. Dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een hartaanval. Een ander gevolg van roken is een snellere veroudering van je huid. Dit wordt veroorzaakt doordat roken bepaalde erfelijke eigenschappen (genen) activeren die ervoor zorgen dat het collageen in de huid wordt afgebroken. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig soepel blijft. Bij afbraak van het collageen wordt de huid slap en rimpelig. Sommige tieners willen misschien juist roken om er meer volwassen uit te zien, maar bedenken dan niet dat ze op middelbare leeftijd er veel ouder uit zien. Rokers beginnen al een middelbare leeftijd te vertonen als ze voorin de dertig zijn en rimpels rond mond en ogen verschijnen. Samengevat bevatten sigaretten schadelijke stoffen die:

  • Je hersenen beinvloeden en zo een lichamelijke en geestelijke verslaving veroorzaken
  • Je longen beschadigen met het risico op longkanker, maar de kankerverwekkende stoffen kunnen ook in andere delen van je lichaam kanker veroorzaken
  • Het normaal functioneren van je bloed en de bloedbestanddelen zodanig veranderen dat je een groter risico loopt om hart- en vaatziekten te ontwikkelen
  • Je huid sneller doet verouderen

Lees meer op de website van de Nederlandse Kankerbestrijding.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 9 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 25-02-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -