Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kinderen met kanker

5 uit 5 - 9 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Steeds meer kinderen en jongeren worden tegenwoordig geconfronteerd met kanker, hetzij doordat iemand kanker krijgt in hun directe omgeving (familie, vrienden) of omdat zij zelf kankerpatiënt worden. Wanneer een kind een ouder of iemand anders dichtbij met kanker meemaakt, kan dit voor een kind moeilijk zijn om te begrijpen en mee om te gaan. Ook is het lastig voor de zieke ouder (of ander familielid/vriend) hoe een kind te betrekken bij zoiets ingrijpends.

In dit dossier wordt verwezen naar een aantal goede websites van verenigingen en instanties die zich hierop richten. Dit dossier behandelt in de eerste helft hoofdzakelijk de situatie van een kind dat kanker krijgt: welke vormen van kanker komen het meest voor bij kinderen, wat doen deze kankers en hoe kan je als ouder omgaan met het verwerken van het feit dat je kind kanker heeft.

In de tweede helft van dit dossier wordt aandacht besteedt aan jongeren en het risico op kanker dat voorvloeit uit hun leefstijl: roken, alcohol, voeding, bewegen en stress. Elk jaar krijgen zo'n 400 kinderen onder de 15 jaar kanker. Tussen de 15 en 24 zijn er jaarlijks bijna 500 patiënten. Op een totaal van 73.000 nieuwe kankerpatiënten, is dit een relatief kleine groep. Maar onder kinderen van 0 tot 15 jaar is sterfte ten gevolge van kanker, na sterfte bij baby's, wel de belangrijkste natuurlijke doodsoorzaak. Gelukkig geneest ongeveer 70% van de kinderen met kanker.

Het voorkomen van kankervormen bij kinderen is niet hetzelfde als bij volwassenen. Bij kinderen komen leukemie en tumoren van het centrale zenuwstelsel het meeste voor. Van alle jonge kankerpatiëntjes had in 1999 30% leukemie en 20% kanker van het centrale zenuwstelsel ten opzichte van respectievelijk 7 en 4% bij volwassenen. Jaarlijks krijgen in Nederland 100 tot 120 kinderen een vorm van leukemie en 80 kinderen van onder de 15 jaar een hersentumor. Een hersentumor kan ontstaan op elke leeftijd, maar ze worden het meest gevonden bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 9 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 22-07-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -