Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is de invloed van alcohol op het risico op kanker?

5 uit 5 - 9 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Steeds meer jongeren en kinderen drinken alcohol. Uit een onderzoek van de Groningse GGD blijkt dat dertien procent van kinderen tussen de 10 en 12 jaar regelmatig bier, wijn of een zoet mixdrankje gebruiken. Vier jaar geleden was dit nog maar tien procent. Op het voortgezet onderwijs drinkt 60 procent van de jongeren tussen de 14 en 16 jaar wel eens alcohol.

Alcohol(gebruik) verhoogt het risico op kanker.

Alcohol is in principe een giftige (toxische) stof. Als je alcohol drinkt, moet je lichaam dit afbreken. De lever is het orgaan dat alle toxische stoffen afbreekt. Te veel (overmatig) alcohol drinken belast je lever dusdanig dat het beschadigd kan raken. Dit kan leiden tot een levercirrose. Overmatig alcoholgebruik is meer dan drie glazen per dag voor mannen en meer dan twee glazen voor vrouwen. Door te veel alcohol drinken loop je een hoger risico op een aantal vormen van kanker: mondkanker, strottenhoofd- en keelkanker, en slokdarmkanker. Rook je daarbij dan is het risico nog groter.

Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, lopen ook meer kans om borstkanker te krijgen. Daarbij heeft te veel alcohol ook een negatief effect op de hersenen. Als je meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, kunnen je hersenen beschadigd raken: je kunt minder goed nadenken en onthouden.

Er zijn aanwijzingen dat matig alcoholgebruik je gezondheid positief kan beïnvloeden. Het zou bijvoorbeeld beschermend werken tegen hart- en vaatziekten. Maar dit positieve effect van matig alcoholgebruik gaat vooral op bij volwassenen. Het drinken van alcohol kan voor jonge mensen die nog in de groei zijn (onder de 16) extra schadelijk zijn. Jongeren onder de 16 jaar wordt geadviseerd om met mondjesmaat alcohol te gebruiken, kinderen onder de 12 jaar kunnen beter helemaal geen alcohol gebruiken. De mate van ongezonde invloeden van te veel alcohol en roken kan je niet compenseren door gezonde voeding alleen. Beter is om te stoppen met roken en met mate te drinken. Er wordt ook vaak gedacht dat je te veel alcohol drinken kan compenseren door goed vet te eten. Dit is niet waar. Alcohol wat giftig is, wordt afgebroken door de lever. De lever is tevens het orgaan dat te veel vet moet verwerken. Door de combinatie alcoholconsumptie en vet eten wordt de lever dus extra zwaar belast. Surf ook naar Alcoholinfo.nl.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 9 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 25-02-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -