Wanneer een micro-organisme je lichaam is binnengedrongen en zich heeft vermenigvuldigd, zal je afweersysteem een ontstekingsreactie in gang zetten om deze uit te schakelen. Vaak merk je hier weinig van, maar je kunt er ook symptomen van krijgen. De klachten die je hebt bij een infectie worden vaak niet alleen veroorzaakt door de ziekteverwekker zelf, maar ook door de afweerreactie van je lichaam.
Verspreiding van micro-organismen
Micro-organismen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden en in je lichaam terecht komen. Zo kunnen ze zich onder andere verspreiden via besmet water of voedsel, onhygiënisch toiletgedrag, seksueel contact, insectenbeten, handen schudden of het inademen van kleine vochtdeeltjes wanneer een besmet persoon niest of hoest.
Je lichaam bevat zelf ook allerlei micro-organismen, die bijvoorbeeld in je maag-darmkanaal en op je huid leven. Deze darm- en huidflora, de zogenaamde commensalen, veroorzaken normaal gesproken geen ontstekingsreactie. Wanneer je een verstoord afweersysteem hebt, kunnen de commensalen echter wel ziekte veroorzaken. Wanneer je ziek wordt van een micro-organisme waar gezonde mensen normaal gesproken niet ziek van zouden worden, spreek je van een opportunistische infectie.
Sommige infectieziekten zijn niet besmettelijk, andere wel. Sommige zijn zelfs zo besmettelijk dat het verplicht isoleren en behandelen van besmette personen noodzakelijk is. Dit is het geval bij bijvoorbeeld polio, tuberculose en difterie.