De darmen zijn onderdeel van je spijsverteringskanaal. Wanneer je voedsel je maag gepasseerd is, komt het in de dunne darm terecht. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit:
- De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang.
- De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd. Deze is twee meter lang.
- De kronkeldarm, die ook wel ileum wordt genoemd. Deze is drie meter lang.
Na de dunne darm volgt de dikke darm, ook wel colon genoemd. Onderaan het begin van de dikke darm hangt nog een dun aanhangsel. Dit is de blindedarm. Na de dikke darm volgt de endeldarm ofwel rectum. Helemaal onderaan zit je anus, de plek waar de ontlasting je lichaam verlaat.
Bouw van de dunne darm
De wand van de dunne darm heeft een complexe anatomie en bestaat uit drie lagen, namelijk:
- Een dubbele spierlaag die ervoor zorgt dat de darm het voedsel kan voortbewegen.
- Een laag bindweefsel.
- Een laag slijmvlies.
Het slijmvlies van de dunne darm is de binnenste laag. Deze laag is sterk geplooid en heeft ook nog heel veel kleine uitsteeksels (darmvlokken of villi). Hierdoor is het totale oppervlakte van de dunne darm erg groot, namelijk 150 tot 200 vierkante meter. In de slijmvlieslaag van de darm liggen ook kleine klieren die darmsappen produceren. Deze sappen bevatten onder andere verteringsenzymen.
Bouw van de dikke darm
De wand van de dikke darm heeft dezelfde drie lagen als de dunne darm. Echter, de slijmvlieslaag van de dikke darm is niet zo geplooid als die van de dunne darm. De dikke darm is groter in diameter en is een stuk korter dan de dunne darm. De dikke darm is namelijk één meter lang.