De voornaamste oorzaak van buikvliesontsteking is de aanwezigheid van bloed in de buikholte. Dit kan veroorzaakt worden door:
Verder kunnen ontstekingen in andere organen de veroorzakers van buikvliesontsteking zijn, zoals:
Ook een complicatie tijdens een operatie, zoals een darmafsluiting door afklemming, kan een rol spelen. De ware oorzaak van de ontsteking wordt meestal pas tijdens een operatie duidelijk. Een buikvliesontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn.
De acute variant is het gevolg van een doorbraak van een darmwand, waardoor de darminhoud vrijkomt en het buikvlies geïrriteerd en ontstoken raakt. Ook een ontstoken blinde darm of galblaas kan de oorzaak zijn. Bacteriën zijn bij deze variant de oorzaak van de ontstekingen.
Chronische buikvliesontsteking is meestal een gevolg van opgelopen tuberculose. Tuberculose komt meestal in de longen voor maar kan zich ook door het lichaam verspreiden en zo uiteindelijk het buikvlies infecteren. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie.
Er bestaat ook een kwaadaardige vorm van buikvliesontsteking, dit is een naar het buikvlies uitgezaaide vorm van kanker (peritonitis carcinomatosa).