Winderigheid is als een teveel aan gassen in je darmen leidt tot het laten van meer winden dan normaal. Je laat zo’n 10-25 windjes per dag om gassen uit je darmen vrij te laten. Meestal heb je het niet eens in de gaten wanneer je een wind laat. Een teveel aan gassen in je darmstelsel leidt tot extreme winderigheid, dit wordt flatulentie genoemd.
De gassen in je darmen bestaan voor 99% uit stikstof, zuurstof, koolstofdioxide, waterstof en methaan. Deze gassen komen via drie routes in je darmen terecht:
- Het grootste deel van het gas komt in je darmen terecht door het onbewust inslikken van lucht tijdens het eten, drinken en praten.
- Een deel van het gas wordt door de natuurlijke bacteriën in je darmen geproduceerd wanneer voedingsmiddelen in je darmen worden afgebroken.
- Een klein deel van de gassen komt in je darmen terecht via opname vanuit je bloed.
Normaal gesproken werken deze mechanismen ook de andere kant op. Je laat bijvoorbeeld af en toe een boer om ingeslikte lucht kwijt te raken, sommige bacteriën verbruiken bepaalde gassen en je bloed neemt ook gassen op vanuit je darmen. Als dit evenwicht verstoord is en er meer gassen de darmen in dan uit gaan, dan ontstaat de hinderlijke overmatige winderigheid. Als je last van flatulentie hebt, is dat vervelend doordat je er weinig controle over hebt. Vaak geeft het ook een gevoel van schaamte. De aandoening is ongevaarlijk.