Darmpoliepen
Wat zijn darmpoliepen?
In het kort:
- Een uitstulping van het slijmvlies aan de darmwand noemen we een darmpoliep.
- Op het moment van ontdekken zijn de meeste poliepen goedaardig, maar in de loop van de tijd kunnen deze kwaadaardig worden.
- De aandoening kan ontstaan door verschillende oorzaken.
- Over het algemeen geven darmpoliepen geen klachten en symptomen.
- Om te ontdekken of de darmpoliepen goed- of kwaadaardig zijn, is een endoscopie (kijkonderzoek) nodig.
- De verdere behandeling wordt afgestemd op de uitkomst van de endoscopie.
Over darmpoliepen
Een darmpoliep is een uitstulping van het slijmvlies aan de darmwand. De grootte kan variëren van een paar millimeter tot een aantal centimeters doorsnee. Darmpoliepen kunnen alleen voorkomen of met vele tientallen tegelijk. De meeste poliepen zijn goedaardig op het moment van ontdekking, maar kunnen in de toekomst kwaadaardig worden. Vijf procent van de poliepen bevat al kwaadaardige cellen op het moment van ontdekking. Een poliep kan zich zowel in de dikke darm als in de dunne darm bevinden.
Poliepen kunnen op meerdere plaatsen in het menselijk lichaam voorkomen. Lees hier meer over:
Oorzaak van darmpoliepen
Het ontstaan van darmpoliepen kan verschillende oorzaken hebben. Een verstoorde celdeling kan leiden tot kwaadaardige darmpoliepen. In sommige gevallen is er een sterke erfelijke component, maar in de meeste gevallen is de oorzaak onbekend. Er zijn aanwijzingen dat leefstijlfactoren een rol spelen. Zo kan de consumptie van rood vlees of alcohol van invloed zijn, evenals roken.
Aandoeningen waarbij je erg veel poliepen in je darmen hebt, noem je polyposis syndromen. Voorbeelden hiervan zijn Peutz-Jeghers en Familiaire adenomateuze polyposis (FAP). Beide zijn erfelijke aandoeningen. Door de grote hoeveelheid poliepen in je dikke darm heb je een verhoogde kans op dikkedarmkanker wanneer je lijdt aan een polyposis syndroom.
Symptomen van darmpoliepen
Darmpoliepen geven over het algemeen geen klachten en symptomen. Mogelijke klachten van poliepen in de darm zijn:
- Buikpijn.
- Bloed bij de ontlasting.
- Verandering in de stoelgang (verstopping of diarree).
- Onregelmatige stoelgang (afwisselend diarree en verstopping).
- Onverklaard gewichtsverlies.
Als je bloed bij je ontlasting verliest, moet je langs de huisarts gaan. Voor de andere symptomen geldt dat je ermee naar de dokter moet als ze na twee weken nog steeds niet over zijn.
