Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben langdurige reumatische klachten, maar van de meeste vormen van reuma is de oorzaak niet bekend. Sommige vormen van reuma hangen ook samen met andere ziektes, waardoor de oorzaak nog lastiger te achterhalen is.
Enkele zaken die van invloed zouden kunnen zijn op het ontstaan/verergeren van reuma:
Verstoring van het immuunsysteem
Het immuunsysteem maakt stoffen die niet in het lichaam thuishoren onschadelijk en voert ze af. Als het immuunsysteem ernstig verstoord is, kan het zich ook tegen het eigen lichaam gaan richten en ontstaan er bijvoorbeeld ontstekingen in de gewrichten. Het immuunsysteem reageert op deze ontstekingen in de gewrichten met schadelijke antistoffen. Hierdoor kunnen de klachten erger worden. Bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en juveniele chronische artritis is sprake van een verstoord immuunsysteem.
Erfelijke aanleg
Bij de verstoringen in het immuunsysteem kan erfelijkheid een belangrijke rol spelen. Erfelijke aanleg is echter nooit alleen de oorzaak van een reumatische aandoening. Het ontstaan of ontwikkelen van reuma hangt altijd ook van andere omstandigheden af.
Virussen en bacteriën
Het immuunsysteem kan ook door een virale of bacteriële infectie ontregeld raken. Acute reuma is hiervan een voorbeeld. Dit kan ontstaan na een streptokokkeninfectie in de keel, als gevolg van de ziekte van Lyme.
Lichamelijke belasting
Wanneer het lichaam verkeerd wordt belast kunnen reumatische klachten erger worden. Overgewicht betekent bijvoorbeeld extra belasting voor de gewrichten. Ontstoken gewrichten moeten worden ontzien.
Stress
Ook geestelijke belasting (stress) kan het verloop van de aandoening negatief beïnvloeden.