Kwallenbeet
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Deze informatie is gecontroleerd door: R. Sârbovan, arts
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Een kwallenbeet is een pijnlijke steek door een kwal. Kwallen komen alleen in zout water voor. Giftige kwallen die in de Noordzee voorkomen zijn de haarkwal en de kompaskwal. Beten van deze kwallen geven meestal alleen lichte verschijnselen. In de Indische en Stille oceaan komt de zeewesp (dooskwal) voor, dit is één van de giftigste diersoorten op aarde. De giftigste kwal van allen is de piepkleine Irukandji (Carukia barnesi) kwal. Dit is een kubuskwal die het dodelijke Irukandji syndroom kan veroorzaken.
Er zijn verschillende kwallensoorten die kunnen steken. Kwallen vangen plankton en vis door te steken en gif in te spuiten. Alles wat in aanraking komt met de tentakels wordt gestoken. De stekende delen van een kwal worden nematocysten genoemd en bevinden zich op de tentakels. Het zijn gifkliertjes met holle naaldjes die het gif in je huid kunnen injecteren. Dit gif veroorzaakt een ontstekingsreactie.
Een kwallenbeet veroorzaakt meestal pijn, jeuk en roodheid van de gestoken huid. De ernst van de klachten hangt af van het type en de hoeveelheid gif dat geïnjecteerd is. Als je een groot aantal kwallenbeten hebt of gestoken bent door een giftigere kwallensoort, zoals de kubuskwal of het Portugees oorlogsschip, dan kun je last krijgen van ernstigere symptomen, zoals:
Het gif van de dodelijke zeewesp werkt direct in op het zenuwstelsel, hart en de huid. Door de pijn raak je in shock.
De giftigste kwal van allen is de piepkleine Irukandji (Carukia barnesi) kwal. Dit is een kubuskwal die het dodelijke Irukandji syndroom kan veroorzaken. Hierbij krijg je last van spierkrampen, misselijkheid en een extreem hoge bloeddruk.
Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2012
Pagina laatst aangepast op 25-04-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door: R. Sârbovan, arts
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox