Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zelfhulptips bij overgangsklachten

4.7 uit 5 - 106 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Soms blijf je last houden van bepaalde overgangsklachten, ongeacht of je wel of niet behandeld wordt. Daarom vind je hieronder wat zelfhulptips voor tijdens de overgang:

  • Last van een droge mond? Drink voldoende om de speekselproductie op gang te houden en schakel eventueel hulpmiddelen in zoals kunstspeeksel of een bevochtigingsspray.
  • Heb je vaak last van slaapproblemen, hoofdpijn of migraine? Zorg dat je voldoende en regelmatig beweegt gedurende de dag. Ga eventueel op een sport of volg yogalessen. Ook ontspanningstechnieken kunnen helpen, tijdens de hoofdpijn of voor het slapengaan.
  • Heb je al een tijdje last van één of meerdere klachten, maar weet je niet of het door de overgang komt? Houd dan een soort klachtendagboek bij waarin je bijhoudt wanneer de klacht (ongeveer) is ontstaan, wanneer het zich voordoet en hoe vaak je er last van hebt. Neem het vervolgens mee naar de huisarts of overgangsconsulent.
  • Heb je last van hartkloppingen? Blijf rustig, leg je handen op je buik en adem naar je handen toe (buikademhaling). Blijf niet oppervlakkig ademhalen, want dan ga je hyperventileren.
  • Laat je bloeddruk regelmatig controleren. Een hoge bloeddruk komt vaak voor tijdens de overgang. Je kunt je leefstijl veranderen (andere voeding, meer bewegen, minderen met alcohol, stoppen met roken etc.) of medicijnen krijgen. Informeer hiernaar bij je huisarts.
  • Je kunt het proces van huidveroudering soms vertragen door middel van zonnebrandcrème en vitamine A-crème. Bepaalde voedingsmiddelen blijken ook een positief effect te hebben op huid, zoals antioxidantrijke voeding en vette vis. Suiker en alcohol zijn juist boosdoeners wat betreft de huid.
  • Heb je last van seksuele overgangsklachten? Het probleem is vaak op te lossen. Belangrijk is om bij het begin te beginnen: ben je wel opgewonden voordat je aan de seks begint? Als je er meer tijd voor nodig hebt of het voorspel over een andere boeg wilt gooien, bespreek dat dan met je partner. Een glijmiddel biedt soms uitkomst, maar maak er geen gewoonte van. Zo los je het probleem namelijk niet op. Weet je niet waar de oorzaak ligt? Zoek dan hulp bij de overgangsconsulent of een seksuoloog.
  • Word je niet meer opgewonden? Door intiem te zijn met je partner (dit kan op allerlei manieren: knuffelen, handen vasthouden, arm-in-arm lopen etc.) creëer je mogelijk opwinding, waardoor je weer zin krijgt in seks. Is onzekerheid over je lichaam het probleem? Probeer dit te bespreken met je partner of schakel anders een specialist in, zoals een seksuoloog.
  • Heb je een verhoogd risico op osteoporose? Neem dan eens je leefstijl onder de loep. Beweeg je voldoende? Krijg je bepaalde voedingsmiddelen genoeg binnen? Vitamine D, calcium en magnesium zijn essentiële stoffen voor de opbouw van gezonde botten.

Schakel eventueel een specialist in om te helpen bij bovenstaande tips. Ondervind je nog steeds klachten na de zelfhulptips? Licht dan ook je huisarts of een overgangsconsulent in. Jullie kunnen samen naar een oplossing zoeken.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 106 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 28-05-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -