Sommige lichamelijke en uiterlijke klachten ontstaan voornamelijk door de overgang. De link tussen de klacht en de ziekte is dan al snel gelegd. Voorbeelden hiervan zijn:
- Opvliegers en nachtzweten. Dit komt door een toename van het follikelstimulerend hormoon (FSH) tijdens de overgang. De FSH-toename veroorzaakt een verstoring van de temperatuurregulatie in de hypofyse. Dit kan gepaard gaan met hitteaanvallen: je krijgt het enorm heet en begint overmatig te zweten. Je hart gaat sneller kloppen en je vaten verwijden. Hierdoor kan de bloeddruk dalen, waardoor je soms ook misselijk en duizelig wordt. Nachtzweten is de nachtelijke variant van een opvlieger.
- Menstruatieveranderingen, zoals een onregelmatige menstruatiecyclus en veranderingen in de soort bloedingen (van heel weinig tot hevig bloedverlies). Dit komt onder andere door een toename van het FSH. Een eitje kan hierdoor eerder tot rijping komen waardoor hevig bloedverlies ontstaat.
- Vaginale veranderingen, zoals meer risico op vaginale infecties en vaginale droogheid. De afname van oestrogeen maakt de baarmoeder, blaas en het slijmvlies van de vagina en schaamlippen dunner, minder elastisch, stugger en kwetsbaarder. Ook verdwijnt onderhuids vetweefsel, waardoor de schaamlippen slapper worden en gaan hangen en er minder afscheiding wordt geproduceerd. Hierdoor vermindert de natuurlijke weerstand van de vagina en kan er een droog gevoel ontstaan. Ook daalt de zuurgraad van de vagina door de oestrogeenafname, waardoor je vagina gevoeliger wordt voor infecties.
- Urineverlies en blaasontsteking. Urineverlies ontstaat doordat het slijmvlies van de plasbuis dunner wordt, bepaalde spieren verslappen en de bekkenbodem minder goed wordt doorbloed. Hierdoor ontstaat inspanningsincontinentie. Bij niezen, lachen, traplopen en andere inspanningen kan je ongewild urine verliezen. Ook wordt de blaasbinnenbekleding dunner door de oestrogeenafname. Hierdoor kunnen eerder ontstekingen ontstaan.