Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Symptomen van vitamine B12 tekort

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. MPH H. Vrij-Mazee
4.5 uit 5 - 50 beoordelingen
Beoordeling icoon47 mensen vonden deze informatie nuttig

Symptomen van vitamine B12-tekort zijn niet altijd duidelijk te herkennen. Je lichaam bouwt zelf een voorraad vitamine B12 op. Daarom merk je het niet direct als je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. Beginnende klachten kunnen vaag zijn, waardoor de diagnose pas laat gesteld wordt.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van zenuwcellen en nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Daarom kan een vitamine B12-tekort leiden tot spierzwakte in de benen, tintelingen in de vingers en ledematen, coördinatie- en balansproblemen en geheugenverlies.

Ook wordt vitamine B12 gebruikt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan daarom leiden tot bloedarmoede en symptomen zoals vermoeidheid, oorsuizen, hartkloppingen en duizeligheid. Je kunt echter ook een vitamine B12-tekort hebben zonder dat je daar bloedarmoede van krijgt.

Andere symptomen van een vitamine B12-tekort zijn:

Bronnen: Harvard Health Publishing, Ziekenhuis.nl

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 08-07-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 50 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -