Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer acute vergiftigingen in quarantaine

woensdag 20 mei 2020

In quarantaine was je vaker je handen en probeer je gezond te leven. Hiervoor haal je misschien wel middelen in huis, zoals handdesinfectiemiddelen en vitaminepillen. De vraag is alleen: ga jij goed met deze middelen om? Veel mensen niet. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldt dan ook een verhoogd aantal vergiftigingen.

Handdesinfectiemiddelen

Waarschijnlijk heb jij in februari ook desinfectiemiddelen gekocht voor je handen. Deze handdesinfectiemiddelen bevatten hoge concentraties van ethanol (ook wel bekend als alcohol) en/of isopropylalcohol.

Als je kind een slokje neemt van deze middelen of als het middel in je ogen komt, kan dit tot serieuze vergiftigingen leiden. Klachten zijn bijvoorbeeld verwardheid, misselijkheid en een lage bloedsuikerspiegel. Maar in ernstige gevallen kunnen ook ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen ontstaan.

Multivitaminen- en mineralen

Wil jij je weerstand verhogen en slik jij vitaminen en mineralen? Let er dan op dat je niet te hoge concentraties inneemt en dat je kind niet snoept van de kleurrijke tabletten. Gelukkig treedt vergiftiging pas op als je grote hoeveelheden van deze supplementen inneemt. Vooral vitamine A, vitamine D en ijzer 2+ zijn dan gevaarlijk. Klachten blijven vaak beperkt tot maagdarmklachten, zoals misselijkheid, overgeven en diarree.

Bouw- en constructiematerialen

Ben jij thuis ook lekker aan het klussen geslagen? Wees dan voorzichtig met materialen zoals voegmiddelen, cement, purschuim, glaswol en vulmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van chemische brandwonden wanneer je huid of ogen in contact komen met nat cement dat nog niet is uitgehard. Komt niet-uitgehard cement in je mond terecht, dan kunnen je slijmvliezen in je mond, keel, slokdarm en maag beschadigd raken. Oppassen dus.

Vergiftigingen voorkomen

Om vergiftigingen te voorkomen is het belangrijk om middelen buiten het bereik van kinderen te houden. En dan hebben we het niet alleen over geneesmiddelen, maar ook over de middelen in je keukenkastje zoals schoonmaakmiddelen. Lees hier wat je moet doen bij een vergiftiging.

.
- Advertentie -
- Advertentie -