Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Allereerst zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er koolmonoxide in je huis vrijkomt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je eventueel toch vrijgekomen koolmonoxide op tijd signaleert, om zo vergiftiging te voorkomen.
Tips om koolmonoxide in huis te voorkomen
De brandweer adviseert om koolmonoxide te voorkomen met drie termen: ventileer, controleer en alarmeer. Ventileer je woning voldoende, controleer alle afvoerwegen regelmatig en alarmeer met behulp van koolmonoxidemelders. Enkele tips om deze drie regels goed op te volgen:
- Neem contact op met een vakman wanneer het vlammetje bij je gastoestel geeloranje kleurt. Dit duidt op een zuurstoftekort en onvoldoende verbranding. Bij genoeg zuurstof en een goede verbranding is het vlammetje blauw.
- Neem contact op met een vakman wanneer je corrosie, roest of roet vindt in het verbrandingsapparaat. Dit wijst namelijk op een slechte staat van het toestel, met slechte verbranding.
- Laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren. Er zit vrijwel altijd een sticker op het toestel waarop staat wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.
- Voorkom zoveel mogelijk bochten en horizontale stukken in je afvoerkanalen. Houdt afvoeren zo verticaal mogelijk.
- Verwijder regelmatig as uit een kolen- of houtkachel. Als de as in het rooster komt te zitten, is er niet meer genoeg ventilatie. Er kan dan koolmonoxide ontstaan.
- Maak de kachel zorgvuldig schoon na elke winter.
- Laat je schoorsteen één keer per jaar reinigen. Een vakman kan dan direct de luchtdichtheid van de verbindingen controleren.
- Pas op met muren of vensters die bedekt zijn met condensatie. Deze kunnen erop wijzen dat er niet genoeg afvoer is van verbrandingsgassen.
- Ventileer voldoende door luchtrooster en klepramen gedeeltelijk dag en nacht open te laten.
Voorkom koolmonoxidevergiftiging met een koolmonoxidemelder
Het belangrijkste middel om tijdig achter koolmonoxide in huis te komen is de koolmonoxidemelder. Deze is niet heel duur, de goedkoopste heb je al voor twintig euro. Let wel op, want sommige koolmonoxidemelders blijken niet echt veiligheid te bieden. Daarom heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de meest betrouwbare koolmonoxidemelder.
Een veilige koolmonoxidemelder geeft een luid signaal wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in huis is, piept niet voortijdig bij kleine hoeveelheden en waarschuwt als de batterij bijna leeg is. Koolmonoxide is een stukje lichter dan lucht en verspreidt zicht daardoor met luchtstromen door het huis. Het is daarom verstandig meerdere koolmonoxidemelders in huis te plaatsen, bijvoorbeeld eentje op elke verdieping. Je kunt de melders het beste op ademhalingshoogte plaatsen, bijvoorbeeld ter hoogte van het bed in de slaapkamer. Ook kan het verstandig zijn om er eentje te plaatsen in de kamer waar een cv-ketel staat. Plaats deze dan aan het plafond. Een koolmonoxidemelder moet altijd in luchtstromen vallen, wat betekent dat hij minimaal dertig centimeter afstand moet hebben van hoeken.
Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Brandweer.nl, Brandwondenstichting, Consumentenbond