Zijn er medicijnen voor de slaap?
Ja, medicijnen kunnen iemand in slaap helpen. Slaapmiddelen worden (tijdelijk) voorgeschreven als de slapeloosheid het gevolg is van een aandoening of als het probleem bekend is waardoor iemand slecht slaapt zoals pijn, angst of stress. Het blijft echter altijd van belang zo snel mogelijk het vertrouwde slaap-waakritme op te pakken. Een pilletje kan daarbij helpen, maar lost het probleem zelf niet op! Slaapmiddelen nemen namelijk nooit de oorzaak van het slechte slapen weg. Hoe langer men slaapmiddelen gebruikt, hoe moeilijker het is daar weer vanaf te komen.
De meest voorgeschreven slaapmiddelen zijn de benzodiazepinen. Dit is een groep van slaapmiddelen waar veel slaaptabletten onder vallen en die slechts onderling verschillen in de tijd die ze werken en de snelheid waarmee ze je doen inslapen. Andere middelen zijn Zolpidem en Zolpiclon.
Uit de praktijk
Een huisarts vertelt: 'Ik schrijf zelden slaappillen voor. En als ik het al doe, krijgen patiënten bijvoorbeeld een recept voor tien tabletten. Ik vertel ze duidelijk hoe ze die moeten gebruiken. De ene keer een hele tablet nemen, dan een halve en ook een keer overslaan. Als de tien tabletten op zijn moeten ze weer terugkomen. Want zo'n recept mag absoluut geen 'herhaalreceptje' worden.' (uit: boek Slaapstoornissen, Tirion 1999). Bij kortdurende slaapklachten probeert een huisarts te achterhalen waar de klachten vandaan komen en dan is het belangrijk daarover te praten en weer structuur, regelmaat, in het slaappatroon terug te brengen. Doen de klachten zich langer voor, dan heeft dat in veel gevallen te maken met een andere aandoening of stress. Dan is soms specialistische hulp nodig.