Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is de ideale slaapomgeving?

4.1 uit 5 - 82 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Voor de ideale slaapomgeving geldt dat het rust moet uitstralen. Dus niet: een felgekleurde kamer met een knipperende televisie en gordijnen die amper verduisteren, maar liever: een zachtgekleurde kamer zonder televisie, maar met verduisterende jaloezieën. Hieronder een aantal tips om je slaapkamer tot een sereen paradijs om te toveren.

  • Zorg voor zachte kleuren in je inrichting. Felle kleuren wekken energie op. Daarom is het beter om voor zachtere kleuren in je slaapkamer te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten.
  • Zorg voor een goed matras en hoofdkussen. Om comfortabel te slapen is een goed matras en hoofdkussen belangrijk. Houd bij de keuze van je matras rekening met je slaaphouding, gewicht en eigen voorkeuren. De één houdt nu eenmaal liever van een keiharde ondergrond, terwijl de ander pas kan dutten op een zachte bodem. Test ook verschillende matrassen voordat je er één aanschaft.
  • Voorkom blauw licht. Het kijken naar televisie, spelen met je smartphone of werken op je laptop vlak voor het slapen gaan, heeft een negatief effect op je nachtrust. Het blauwe kunstlicht van deze apparaten blokkeert de productie van melatonine, het hormoon dat slaap veroorzaakt. Dus: mobieltjes, televisies en laptops de slaapkamer uit!
  • Zet planten op de vensterbank. De geur van bloemen, bijvoorbeeld jasmijn, kan gevoelens van angst onderdrukken en er zo voor zorgen dat je zorgeloos van je nachtrust kunt genieten.
  • Zorg voor verduisterende gordijnen. Het is bewezen dat je effectiever slaapt als je slaapkamer donker is, door licht blijven je hersenen actief, raken hierdoor in de war en zetten misschien je biologische klok verkeerd.
  • Ruim je rotzooi op. Haat je troep en is je slaapkamer een enorme rotzooi? Ruim het dan eerst op, want dan kun je er ’s nachts ten minste niet van wakker liggen.
  • Zet de verwarming uit of op de laagste stand en zorg voor goede ventilatie. Het is gemakkelijker om in een koude kamer te slapen dan in een warme kamer. Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat je luchtwegen droog worden. Je zult dus sneller wakker worden om een slokje te drinken.  Zorg wel dat je voeten lekker warm zijn.

Heb je de ideale slaapomgeving gecreëerd, maar nog steeds moeite met slapen? Bekijk dan eens onze tips voor een goede nachtrust

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.1 uit 5 - 82 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 28-09-2018

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -