Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is het slaap-waakritme?

4.1 uit 5 - 82 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Je hebt niet direct een slaapstoornis als je een paar nachten achtereen de slaap niet kunt vatten. Het betekent echter wel dat er iets mis is en in veel gevallen duidt dit op een ontregeling van het slaap-waakritme. Als je je ergens zorgen over maakt, wat teveel gedronken hebt of een griepje onder de leden hebt, kan het gebeuren dat je de slaap niet direct kunt vatten. Dat is nog geen slaapstoornis. Maar het kan ook voorkomen dat iemand iedere nacht maar weer niet de slaap kan vatten. Om niet direct in ware slaapklachten te vervallen, stippen we eerst het slaap-waakritme aan, dat bij ontregeling al tot problemen leidt. 

Wakker liggen tot 4 uur Ieder mens heeft namelijk zijn eigen slaap-waakritme: het carcadiaan-ritme. De één slaapt het liefst van 's nacht half twee tot 's morgens half tien (avondmens). De ander slaapt liever tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends (ochtendmens). Probeer je die eerste persoon om tien uur in slaap te krijgen, dan zal hij absoluut inslaapproblemen hebben. Datzelfde doet zich voor als deze persoon om acht uur op het werk moet zijn. Verwacht niet dat hij in opperbeste stemming aan de slag gaat! Deze slaapproblemen zijn puur een kwestie van het verschil in leefritmen tussen mensen of tussen de mens en de maatschappij. In het eerste geval kun je onderling wel tot een compromis komen. In het tweede geval kunnen er wel degelijk problemen opduiken als iemand die geacht wordt in ploegendienst te werken, een heel ander slaap-waakritme blijkt te hebben.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.1 uit 5 - 82 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 20-01-2015

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -