Griep (Influenza)
Wat is griep?
In het kort:
- Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het virus veroorzaakt een infectie aan zowel het slijmvlies van de keel, neus of bijholten als de luchtwegen.
- Griep kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, astmapatiënten, zwangere vrouwen en ouderen.
- Griepsymptomen zonder koorts zijn geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid.
- De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur.
- Griepverschijnselen zijn: een slechte eetlust, kortademigheid, vermoeidheid en slapeloosheid, hoofdpijn, pijnlijke ledematen en spierpijn.
- De griepprik is een middel om griep te voorkomen, risicogroepen kunnen deze in oktober en november bij de huisarts halen.
- Een paar dagen rusten en uitzieken is vaak voldoende.
Over griep
De term griep wordt vaak gebruikt als synoniem voor een zware verkoudheid. Maar het verkoudheidsvirus is een ander virus dan het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt.
Influenzavirus
Het influenzavirus veroorzaakt een infectie aan zowel het slijmvlies van de keel, neus of bijholten als de luchtwegen: longen, longblaasjes en luchtpijp. Door besmetting met het influenzavirus kan je in je hele lichaam klachten ondervinden. Er bestaan verschillende types van het influenzavirus. De bekendste hiervan zijn influenza type A, type B en type C.
De geschiedenis kent griepepidemieën die veel dodelijke slachtoffers hebben geëist. De bekendste is waarschijnlijk de Spaanse griep, die in het begin van de twintigste eeuw tussen de twintig en honderd miljoenen slachtoffers eiste. In de toekomst zullen griepepidemieën blijven voorkomen. Een recente griepepidemie was in 2009, toen de Mexicaanse griep door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot pandemie werd uitgeroepen.
Verschil tussen griep en verkoudheid
In tegenstelling tot griep wordt een verkoudheid niet veroorzaakt door het influenzavirus. De klachten bij een verkoudheid zijn milder en leiden zelden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Griep kan wel gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, astmapatiënten, zwangere vrouwen en ouderen. Griep treedt op in epidemieën. Het griepseizoen begint vaak in de late herfst of het begin van de winter. Verkoudheid kan je het hele jaar door oplopen. Griepsymptomen zonder koorts zijn in de meeste gevallen een verkoudheid en geen echte griep.
De oorzaken van griep
De belangrijkste soorten griep worden veroorzaakt door het influenzavirus type A, B en C. Er bestaan vaccinaties die gedurende zes maanden voor 70 tot 90% beschermen tegen het A- of B-virus. Ongeveer elke tien jaar ontstaan epidemieën door nieuwe soorten van het type A-virus. Voorbeelden daarvan zijn de vogelgriep of de Mexicaanse griep. Het type C veroorzaakt geen griep, maar een soort verkoudheid die vooral voorkomt bij kinderen. De kans op besmetting is het grootst bij schoolgaande kinderen. Zij gaan erg intensief met elkaar om en zijn vaak nog niet eerder blootgesteld aan de virussen. Grieppatiënten van 50 jaar of ouder, kleine kinderen, en mensen met een verminderde weerstand lopen het risico longontsteking of andere bijkomende infecties te krijgen. Boven de 65 jaar zijn longontsteking en griep een belangrijke doodsoorzaak.
Griep is besmettelijk
Griep verspreidt zich gemakkelijk via waterdruppels, die ontstaan door te hoesten en te niezen. Griep is dus besmettelijk. Het is daarom belangrijk om als je de griep hebt op je hygiëne te letten. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg. Bedek je mond als je moet hoesten of niezen en vermijd lichamelijk contact met mensen. Was ook je handen na hoesten of niezen.
Symptomen van griep
Van echte griep voel je je erg ziek. Je ligt een paar dagen in bed en soms voel je je langere tijd moe en/of lamlendig. Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere griepverschijnselen zijn:
- Een slechte eetlust
- Kortademigheid
- Vermoeidheid en slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Stijve, pijnlijke ledematen
- Spierpijn
Incubatietijd van griep
De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur. Dit betekent dat je na 24 tot 48 uur ziek wordt zodra je met het influenzavirus besmet bent. In de tussentijd ervaar je soms nog geen griepsymptomen, maar je kunt al wel andere mensen met het griepvirus besmetten. Na het optreden van de griepsymptomen kun je het griepvirus tot nog wel vijf dagen overdragen. Kinderen blijven zelfs nog langer besmettelijk.
