Wordt premenstrueel syndroom onderschat?

Huilerigheid en emotionaliteit werden vroeger als typisch vrouwelijk beschouwd. Niets dat serieus moest worden genomen. Datzelfde gold voor hoofdpijnvermoeidheid en een opgezwollen gevoel. Vooral net voor de menstruatie hadden veel vrouwen deze 'vage' klachten. Sinds een paar jaar is er echter veel aandacht voor een medische verklaring van deze problemen: premenstrueel syndroom oftewel PMS.

PMS treedt bij veel vrouwen op in de laatste dagen tot twee weken voor de menstruatie. Het is een complex van psychische en lichamelijke klachten. Psychische symptomen zijn prikkelbaarheid en depressiviteit. Lichamelijke klachten zijn vermoeidheid, pijnlijke borsten, opgezwollen gevoel en hoofdpijn. Niet zo vreemd, want er gebeurt nogal wat in je lichaam; het heeft alle voorbereidingen getroffen die nodig zijn voor een zwangerschap. Vergeefs. En nu is het zich aan het voorbereiden om het onbevruchte eitje, het overbodige baarmoederslijmvlies en nog meer op te ruimen. Je hele hormoonhuishouding doet hard zijn best voor deze grote schoonmaak. Vrouwen die echt gebukt gaan onder PMS-klachten, kunnen hierover praten met hun huisarts of gynaecoloog. Er bestaan namelijk medicijnen die de problemen verminderen of verhelpen.

De tijdsduur en ernst van PMS-klachten verschilt per persoon. Veel vrouwen hebben nergens last van, of zijn zich er niet van bewust dat sommige problemen met een regelmaat van vier weken steeds terugkeren. 'Het kan geen kwaad om je lichaam te leren kennen', zeggen sommige vrouwen, 'en in de gaten te hebben dat je rothumeur een oorzaak heeft. Dan hoef je je ook niet zo schuldig te voelen'. Anderen halen hun schouders op en zien PMS als een mode-verschijnsel, 'iedereen heeft betere en mindere dagen. Om je hormoonhuishouding de schuld te geven is wel heel gemakkelijk'.

Wat vind jij? Wordt het premenstrueel syndroom onderschat? Of moeten vrouwen gewoon niet zo zeuren? 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Ans

  Annemarie dat andere art op de website van de gezondheidszorg komt niet van deze site af

  Als ik jouw klachten lees lijkt het wel PMDS.
  PMS /PMDS (dysfoor) zijn zeer extreme menstruatiecycli waarvan de oorzaak/oorzaken nog steeds niet gevonden is/zijn.

  Reageer
 • Sil

  Ans

  Annemarie haalt 2 art. door elkaar
  deze site -wordt PMS onderschat is om te inventariseren of PMS door de gezondheidszorg wordt onderschat en dat blijkt wel uit de antwoorden van diverse vrouwen dat het Ja is

  het andere art. ook op het gezondheidsplein is anders opgesteld!

  Reageer
 • Sil

  Annemarie

  Ik denk dat het idd onderschat wordt. En wat ik ook denk is dat jullie site hieraan meewerkt. Bij het zoeken naar specifieke informatie (zoals ik al vele keren heb gedaan sinds is gediagnosticeerd ben met PMS) kwam ik de volgende eerste alinea op jullie site tegen:

  "Hoe ernstig is PMS?
  Veel vrouwen schrikken van de stempel 'PMS'. Al gauw denken ze dat het iets zeer ernstigs is dat zij niet hebben. Maar eigenlijk zijn het gewoon een aantal menstruatieklachten die zich op ongeveer hetzelfde moment voor de menstruatie voordoen. Premenstruele klachten steken zelfs bij het merendeel van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd de kop op. Dus heb je PMS, dan ben je ook echt niet de enige.

  Wat betreft de premenstruele klachten hebben jullie gelijk, daar heeft het merendeel van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van. Maar klachten zijn heel wat anders dat het "Premenstrueel Syndroom". De opmerking "maar eigenlijk zijn het gewoon...." kwam op mij, iemand met daadwerkelijk PMS, zeer kwetsend over. Het bagataliseerd wat er daadwerkelijk gaande is bij vrouwen die PMS hebben. In tegenstelling tot wat er in het artikel waaruit dit citaat komt (gezondheidsplein.nl/topic/3503/PMS.html) staat, heeft niet het merendeel van de vrouwen dit, maar "slechts" +/- 4% van de vrouwelijk bevolking.
  Daarnaast, zoals alle onderstaande reacties (die ik even globaal gelezen heb) ook al illustreren komt er meer bij kijken dan een paar simpele klachten en chagerijnheid. Het merendeel van deze problemen is niet te overkomen met een geregeld leven en juiste voeding. Het helpt misschien wel, maar maakt het niet overkomelijk.

  Ook ik heb de nodige heftige klachten, waaronder zware depressies (inclusief morbide gedachten aan dodelijke ongelukken en soortgelijke situaties).

  De heftigheid hiervan zorgt dat het dus erg kwetsend kan zijn als het eerste zoekresultaat op google jullie artikel is waarin dus bovenstaande verklaard wordt.

  Ik hoop dat naar aanleiding van deze discussie (en deze inzending) het artikel waarnaar ik verwijs herzien wordt.

  Reageer
 • Sil

  Ans

  Zie ook internet:
  Premenstrueel syndroom (PMS) De basis voor deze folder is de richtlijn 'Premenstrueel syndroom' van de NVOG.
  (1999). Auteur: Dr. J. Schagen van Leeuwen. Redacteur: Dr. G. Kleiverda ...
  www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/P/premenstrueel_syndroom_(PMS).pdf - - Gelijkwaardige pagina\'s

  Reageer
 • Sil

  Ans

  Helemaal met Peggy eens.

  Reageer
 • Sil

  Pegy

  Ik heb zelf de afgelopen 5 jaar last gehad van zware PMS. Naast allerlei fysieke klachten veranderde ik in een soort feeks en gleed ik de dagen vlak voor de menstruatie in een diepe depressie. Een hel voor mij, maar ook voor mijn gezin. Ik was vaak maar een week tot tien dagen mezelf. En wat iedereen ook zegt of denkt, die buien waren echt sterker dan mijzelf. Ik heb dingen gedaan en gezegd waar ik eeuwig spijt van heb, dingen die ook nooit zou zeggen of doen in mijn "normale" periode. Heb van alles geprobeerd, van alles geslikt en ben 3 maanden geleden toch maar aan de pil gegaan. Ik slik nu de Yaz 24+4 en alle klachten zijn weg! Pfff, wat een opluchting! Echter...mn libido is ook ineens verdwenen. En dat is natuurlijk weer een probleem erbij. Voor mijn zwangerschappen slikt ik ook de pil (Diane 35) en daar had ik dit probleem niet. Dus misschien toch naar een ander merk? Ben er zooo klaar mee en hoop soms zelfs maar op een vervroegde overgang (ben nu 40 dus dat duurt nog even). Huisartsen nemen dit probleem niet serieus en bieden geen enkele oplossing. Zou fijn zijn als daar eens meer aandacht aan besteed zou worden.

  Reageer
 • Sil

  simoontje

  Ja PMS wordt onderschat en wat ook vervelend is is dat het vaak zo laat ontdekt wordt.
  ik ben mij er nu enige tijd van bewust en ben begonnen met duphaston. dat slik ik vanaf de 10e dag na mijn 1e menstruatiedag en dan 14 dagen lang. als ik stop dan wordt ik vlak daarna ongesteld. ik heb dan zeker nog klachten maar veel minder, het helpt dus echt. ook sport ik veel en het liefst buiten (hardlopen, fietsen, skeeleren). als ik dan klaar ben en ik heb gedoucht kan ik er weer even tegenaan. ik ben ervan overtuigd dat met name hardlopen voor vele mensen een uitkomst bied. dus ook al heb je er nog zo\'n hekel aan, geef het een kans en probeer een sportmaatje te vinden, dat stimuleert nog meer! heel veel succes allemaal!
  P>S:naast st. janskruid zijn er nog meer kruiden die helpen bij PMS. vraag gewoon bij de drogist.

  Reageer
 • Sil

  Mabel

  Ik ben 11 maanden geleden bevallen van een prachtig meisje daarvoor was ik al een jaar niet meer aan de pil en ik had geen klachten, vanaf het moment dat ik bevallen ben heb ik vanaf 10 dagen na mijn mensturatie tot mijn nieuwe menstratie opgezette borstklieren, depressieve gevoelens,koppijn etc. Het werd de laatste x zo erg dat ik er helemaal doorheen zat, Ik zat mezelf zo in de weg dat ik ruzie kreeg in mijn relatie. Dat is helemaal niks voor mij!
  Ik ben naar de huisarts geweest omdat het elke maand steeds terug komt. Ik voel het aankomen en weer weggaan, daarna ben ik weer 10 dagen super vrolijk en mezelf.
  Als ik het voel op komen heb ik van de huisarts vitaminepillen gehad die ik moet innemen, tevergeefs het werkt niet... Het word steeds enger en ik word steeds onzekerder, ik wil een leuke moeder en partner zijn. Nu moet ik volgende week bloed laten prikken voor mijn schildklier. Ik ben benieuwd daar zal het vast niet aan liggen. Ik ben nooit ziek en ik ga ook nooit naar de huisarts.

  Reageer
 • Sil

  Luca

  Hoi,

  Net bijna alle verhalen hier gelezen. Wat ben ik geschrokken van de heftigheid van sommige verhalen, gevoelens en emoties.

  Zelf ervaar ik ook grote veranderingen verbonden aan de menstruele cyclus. Maar beginnen met het mooie ;-) De eerste periode voor de eisprong is voor mij een zalige periode waar ik dingen kan opbouwen, me uitleven, met het toppunt de periode van de eisprong waar ik erg uitbundig ben. Laatst vergeleek een collega van me deze gevoelens van groei met het groeien van de follikels waar uiteindelijk die ene follikel verder groeit en springt (de eisprong dus).

  Maar na de eisprong is er voor mijn gevoel nog even een periode van opbouw, de kans op bevruchting. Voor mij nog een fijne periode die wel snel omslaat wanneer m’n lichaam zich voorbereidt om het onbevrucht eitje af te voeren en het opgebouwde baarmoederslijmvlies weg te werken. Deze periode als voorbereiding op de lichamelijke schoonmaak is wat ik vergelijk met het premenstrueel syndroom. Want precies wanneer het lichaam ontdekt dat iets wat mooi had kunnen worden, de zwangerschap, niet is ontstaan gaat dit gepaard met heftige gevoelens en lichamelijke, psychische klachten.

  Nu merk ik ook dat deze symptomen onderschat worden. Maar ik vraag me af of deze klachten er zijn bij een vrouw (in de vruchtbare periode) die hormonale anticonceptie gebruikt. (de pil, maar ook het staafje of de hormonale spiraal). Want de meest gebruikte hormonen houden deze natuurlijke cyclus tegen. De menstruatie is dan ook geen menstruatie zoals bij een cyclus met eisprong. Grote verschillen dus.

  Er is bijna niemand meer die ons kan leren met deze natuurlijke schommelingen om te gaan. Ze en plaats te geven. Waardoor vermoedelijk de symptomen ondraaglijk worden en we de enige uitweg vinden in de hormonen. Een evolutie die ik schrikbarend vind. Maar aan jullie verhalen te zien ervaren velen het toch veel serieuzer dan ‘schommelingen’ en ik zie nu pas dat de pil ook maar bij een bepaalde groep de PMS symptomen onderdrukt.

  Waar ik naar toe wil is, doordat bijna iedere vrouw iets van hormonale anticonceptie gebruik (die ik ten zeerste in vraag stel) is het ‘normaal’ geworden dat weinig vrouwen last hebben van PMS, omdat de meeste vrouwen niet meer te maken hebben met hun eigen hormoonhuishouding. Ik denk dat het belangrijk is om niet alleen in vraag te stellen wat die hormonen suppletie met een vrouw doet, maar ook in vraag te stellen welke tekorten er op treden door het eenzijdig toevoegen van dezelfde stofjes. Ik lees dat sommigen het fijn vinden om regelmatig te menstrueren, dankzij de pil. Maar vergeet niet dat dit niet je eigen cyclus is. Na het stoppen met de pil kan het wel heel lang duren voordat alle stofjes van de hormonen effectief verdwenen zijn en je eigen hormonenhuishouding terug alles over gaat nemen (te denken valt aan een jaar). Maar gelukkig is dat niet bij iedereen zo.

  Ik wil iedereen veel succes wensen bij het omgaan met PMS! Zelf heb ik een onregelmatige natuurlijke cyclus, waardoor ik wel (serieuze) klachten heb, maar doordat ik weinig menstrueer en de tijd vaak kan nemen voor mezelf voor en tijdens mijn menstruatie, valt alles nog te relativeren hier. Maar ik zit nu net in het begin van m’n cyclus dus alles is terug rooskleurig ;-)

  Reageer
 • Sil

  astrid

  Ik heb al jaren pms, en het is een hel, iedere maand weer! ik heb het ook in een hele ernstige vorm, en er is absoluut niets wat helpt, ik zal blij zijn als ik nooit meer ongestelt wordt.
  Ik ben echt een ander mens in die periode, zie er zelfs aders uit, een groot drama, en dat al sinds mijn pubertijd.
  pms heeft mij zoveel gekost in mijn leven, ik gun het niemand toe!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

49 - 9 =

.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren