Oververmoeidheid
Wat is oververmoeidheid?
In het kort:
- Bij oververmoeidheid zijn er langere tijd ernstige vermoeidheidsklachten.
- Er zijn verschillende lichamelijke en psychische oorzaken, zoals slaapproblemen en stress.
- Mogelijke gevolgen op de lange termijn zijn overspanning en burn-out.
- Een gezonde leefstijl is erg belangrijk: eet gezond en gevarieerd, beweeg regelmatig, drink geen alcohol, rook niet en werk aan een effectieve nachtrust.
- Blijven de klachten aanhouden? Mogelijk worden ze veroorzaakt door een aandoening. De huisarts kan dit voor je onderzoeken.
Over oververmoeidheid
Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken.
Oorzaken van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door te lang en te hard werken, depressiviteit of een onderliggende lichamelijke afwijking. Je huisarts kan je hier duidelijkheid over geven.
Lichamelijke oorzaak
Als je met vermoeidheidsklachten naar je huisarts gaat, zal deze eerst kijken of er lichamelijke symptomen zijn die oververmoeidheid veroorzaken. Als deze er zijn kan er een bloedmonster afgenomen worden om te testen op bijvoorbeeld bloedarmoede, het functioneren van de schildklier en diabetes. Het is ook mogelijk dat oververmoeidheid ontstaat door een vitaminetekort. Dit kun je bij de huisarts laten testen.
Psychische oorzaak
Als je huisarts geen lichamelijke oorzaak vindt, kan de oorzaak van de oververmoeidheid een depressie of stress zijn. Stress gaat vaak samen met een hoge bloeddruk en is de belangrijkste reden voor oververmoeidheid in Nederland.
Manier van leven
Je manier van leven kan grote invloed hebben op het gevoel van vermoeidheid. Veel mensen leiden een hectisch leven, waardoor je te weinig rust hebt en je vermoeidheid zich steeds verder zal opbouwen. Door minder gehaast te leven en rustmomenten in te plannen zal je vermoeidheid afnemen. Ongezond eten, een gebrek aan lichaamsbeweging en het drinken van te veel alcohol zijn ook oorzaken van toenemende vermoeidheid.
Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts