Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Symptomen van oververmoeidheid

Vermoeidheid heeft niet een specifiek symptoom, maar kan zich uiten in allerlei lichamelijke en psychische klachten. Enkele symptomen die kunnen wijzen op oververmoeidheid:

  • Bleek zien en donkere kringen onder de ogen
  • Moeite om overdag wakker te blijven
  • Futloos of sloom gevoel
  • Duizeligheid, draaierigheid of misselijkheid
  • Veel gapen en in de ogen wrijven
  • Lusteloosheid, nergens meer zin in hebben
  • Concentratieproblemen
  • Vaker struikelen of dingen laten vallen
  • Sneller huilen, boos worden of geïrriteerd raken

Heb je naast deze symptomen nog andere klachten? Mogelijk duiden deze op een achterliggende aandoening. Bezoek in dat geval altijd je huisarts. Na een passende behandeling van deze aandoening verdwijnen je vermoeidheidsklachten vaak vanzelf.

Mogelijke gevolgen van oververmoeidheid

Wanneer je vermoeidheid zich blijft opstapelen, raakt je lichaam steeds meer uit balans, wat ervoor kan zorgen dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Dit lijkt vaak plotseling, maar er is een heel proces van opbouwende vermoeidheid aan vooraf gegaan.

Bij een burn-out ben je letterlijk ‘opgebrand’. Je hebt last van concentratieproblemen, vermoeidheid, futloosheid, soms huilbuien en chaotisch denken. Ook zie je overal tegenop. Je hebt wel zin om dingen te gaan doen, maar je hebt er de energie niet voor. Je waarneming van de buitenwereld kan ook verstoord zijn: je kan niet meer goed horen wat mensen om je heen zeggen en pikt niet meer op wat er precies om je heen gebeurt.

Bij overspannenheid of een burn-out komt ook vaak het gevoel van teleurgesteld zijn kijken, want waarom moet het nou net jou overkomen. Dit kan leiden tot depressieve buien en het is belangrijk hier niet in vast te komen zitten. Het kan namelijk iedereen gebeuren en het is ook weer te verhelpen. Denk je dat je tegen een burn-out aan zit? Ga dan naar de huisarts, die kan je helpen dit op te lossen of doorverwijzen naar een specialist. 

Check of jij oververmoeid bent

Geef per symptoom met ja en nee aan of je er last van hebt en kom erachter of je oververmoeidheid hebt. Let op: deze symptomenchecker is slechts een indicatie, aan de uitkomsten kunnen geen rechten worden ontleend. Bij klachten adviseren wij je een arts te raadplegen.

Dommeligheid, suf, in slaapvallen overdag?

Ja

Nee

Vertoon je symptomen van oververmoeidheid

Heb je de vragen in de symptomenchecker één of meerdere keren met 'Ja' beantwoord? Kijk dan bij Uitleg voor meer informatie over oververmoeidheid of op de pagina Behandeling voor een oplossing.

Pagina laatst aangepast op 18-06-2020

.
- Advertentie -
- Advertentie -