Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Ik ben blijvend incontinent door een mislukte operatie"

Verhaal door Lenie (48)

Lenie (48 jaar) is boos op haar gynaecoloog. Toen zij een operatie onderging tegen incontinentie werd haar niet verteld wat de gevolgen kunnen zijn. 

"Ik heb een operatie ondergaan wegens incontinentie waarbij de gynaecoloog een zogenaamd TVT-bandje heeft geplaatst. Maar dat bandje is gaan schuiven en ik ben nu echt incontinent geworden! De arts in kwestie ontkent in alle toonaarden en beweert dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken."

Ondeskundigheid

"Ik was voor de operatie stress-incontinent en had een verzakking, maar nu is de incontinentie nog erger, heb ik een verzakking en moet 30-35 keer per dag plassen. Ik ben nooit uitgeplast, heb voortdurend aandrang en veel pijn. Ik ben bejaard op 48-jarige leeftijd! Doordat de TVT-deskundige mij 20 maanden zo heeft laten lopen, is blijvende schade ontstaan. Ik kon 15 kilometer hardlopen voor de operatie, daarna alleen nog maar 500 meter wandelen, met pijn."

"De TVT-arts heeft mij nooit van tevoren verteld, dat een TVT-bandje als het eenmaal is aangebracht niet meer te verwijderen is (of zeer moeilijk). Op internet staat een artikel waarin doden en tot 27% blaasperforaties vermeld staan. Deze arts heeft nooit voor zulke gevolgen gewaarschuwd. Ik ben niet dood en heb ook geen blaasperforatie, maar ben met mijn 48 jaar nu wel 'invalide' dankzij zijn ondeskundigheid!"

"Ik was voor de operatie stress-incontinent en had een verzakking, maar nu is de incontinentie nog erger, heb ik een verzakking en moet 30-35 keer per dag plassen. Ik ben nooit uitgeplast, heb voortdurend aandrang en veel pijn. Ik ben bejaard op 48-jarige leeftijd! Doordat de TVT-deskundige mij 20 maanden zo heeft laten lopen, is blijvende schade ontstaan. Ik kon 15 kilometer hardlopen voor de operatie, daarna alleen nog maar 500 meter wandelen, met pijn."

"De TVT-arts heeft mij nooit van tevoren verteld, dat een TVT-bandje als het eenmaal is aangebracht niet meer te verwijderen is (of zeer moeilijk). Op internet staat een artikel waarin doden en tot 27% blaasperforaties vermeld staan. Deze arts heeft nooit voor zulke gevolgen gewaarschuwd. Ik ben niet dood en heb ook geen blaasperforatie, maar ben met mijn 48 jaar nu wel 'invalide' dankzij zijn ondeskundigheid!"

Terug naar het begin

Reacties

 • Tine

  28 juni 2019 12:45

  Ik heb bijna een jaar geleden een bandje laten zetten. Ik heb alleen helaas veel pijn bij het vrijen. Ik voel een duidelijke verdikking rechts onderin mijn vagina, wat pijn doet bij penetratie. Hebben meer mensen dit? Een afspraak bij gynaecoloog aangevraagd maar een check gaat 200 tot 300 euro kosten...

  • Puck

   26 juni 2019 23:27

   Negen maanden geleden is er TVT-O bandje geplaatst. Ik ben nog geen dag pijnvrij geweest. Mijn hele bovenbeen, bil onderzijde en vagina doen zeer. Ik kan moeilijk fietsen, lang lopen, stilstaan, zware dingen tillen etc. Nu wordt waarschijnlijk het bandje verwijderd. Zijn er risico's aan deze operatie verbonden en zal ik daarna weer zonder pijn kunnen lopen?

   • lin

    07 december 2019 01:02

    Vraag: Ben je inmiddels geopereerd? En hoe gaat het met je?

    • Puck

     21 december 2019 17:59

     Ik ben in augustus geopereerd. Er is een stukje van 1,5 cm tussen het tvt bandje uit geknipt omdat het bandje een jaar daarvoor te strak geplaatst is. Helaas had ik na de operatie weer dezelfde pijnklachten en werden de klachten alleen nog maar erger. Na verschillende pijnstillers te hebben gehad, kreeg ik uiteindelijk een medicijn tegen zenuwpijn. De dosis is na diverse keren opgehoogd. Ik ben ook onder behandeling bij bekkentherapeute. Zij heeft al diverse keren 'dry needling' gedaan en ik heb een apparaatje voor de zenuwpijn. Met dit alles is het goed te doen.

   • Matthijs

    14 maart 2019 22:40

    Ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd, toen ik erg begon te druppelen ben ik meteen luiers gaan dragen. Als je dan eenmaal luiers draagt wordt het ook steeds erger, inmiddels voel ik nooit meer dat ik moet plassen en ben ik zoals dat heet compleet incontinent. Ik heb er nooit moeite mee.

    • panty

     22 juli 2018 12:57

     Ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent ben geworden. Toen ik ongemerkt scheutjes urine begon te verliezen, ben ik gewoon luiers gaan dragen.

     • Agnes

      19 juni 2018 20:49

      Bij mij word rechts het bandje losgemaakt. Kan iemand mij vertellen hoe het herstel gaat?

      • Willeke

       19 juni 2018 00:51

       Ik heb een tot bandje laten plaatsen. Operatie is gelukt, alleen kon ik nog niet plassen. Dus naar huis met een verblijfskatheter. Dit vond ik verschrikkelijk. Nadat deze eruit is gegaan had ik binnen een dag een blaasontsteking. Dus gebeld, ze verklaarde me gewoon voor gek want dat kon niet. Na twee dagen weer gebeld, zelfde verhaal. Mevrouw u moet het een paar dagen de tijd geven. Ik heb echt aangedrongen om urine in te leveren. Volgende dag gebeld. Stond wel op kweek maar een ontsteking konden ze niet ontdekken. Een week na verwijderen weer gebeld. Nu wel een vriendelijke mevrouw. En wat bleek: had ik toch een blaasontsteking. Nu afwachten wat de antibiotica gaat doen. Maar ik lijd na de operatie nu al twee weken een helse pijn.

       • Grietje

        11 juni 2018 00:49

        Zeer zeker kan het verwijderd worden bij een dokter.

        • Singing

         07 mei 2018 10:57

         Ik wil mijn probleem vertellen, heb al een lange tijd twee verzakkingen: één aan de voorwand vaginawand en ook één aan de achterwand, nu heb ik ook nog een blaasverzakking. Het ergste is de ongelofelijke pijn, ik sta in de brand, kan niks, alleen maar liggen,mijn baarmoeder is er al 18 jaar geleden uit gehaald. Voor medicatie in te nemen namelijk oestrogeen, dit neem ik nu al 18 jaar in, nu hoor ik dat mijn baarmoeder juist een grote steunfunctie had, tegenwoordig laten ze die ook zitten, ik ben radeloos, heb een blaas die overactief is,en ik kan niet uitplassen, heb regelmatig blaasontstekingen, en tegen de overactieve blaas slik ik mirabegron. Er zou een bandje onder de blaas geplaatst kunnen worden, maar de vaginawand is toch ook achter en voor verzakt, wat wordt er dan daar aan gedaan?

         • Lautaster

          30 april 2018 12:31

          Ik ben 43 jaar en heb al last van urineverlies, enkel bij het lachen. Op 9 mei 2018 staat er een operatie gepland voor een TVT-bandje. Ben wel naar een urologe geweest, maar ik ben wel verschoten van de reactie die ik lees. Ben niet meer zo zeker of ik het zou doen. Ik heb enkel last bij het lachen. Bij wie is het wel goed gegaan?

          • Annie

           30 juni 2019 16:21

           Ik zou het niet meer doen. Ik heb een jaar geleden een bandje laten plaatsen. Na een tijdje kreeg ik last in de bilnaad langs rechter achterkant. Nu heb ik al zes jaar hevige pijn op de zelfde plaats, maar dan linkerkant. Ik kon niet meer lopen en zitten. Ze zullen nu proberen om het bandje zoveel mogelijk los te maken.

           Mijn zoon woont in Engeland en verleden week zijn er daar artikelen verschenen dat het verboden is om nog op die manier bandjes te gebruiken. Met een overzicht van allerlei nadelen en vrouwen die niet gehoord worden over hun pijn.

           • CoosjeB

            30 mei 2018 13:24

            Ik ben sinds een uur terug van de uroloog nadat ik net een cytoscopie heb gehad vanwege urineverlies. Over 2 weken moet ik voor een aanvullend onderzoek terug [urodynamisch onderzoek] omdat er richting reflex incontinentie wordt gedacht nu. Het gekke is alleen dat ik dus ongeveer 2 jaar geleden zo'n TVT bandje geplaatst heb gekregen en het erop leek dat mijn incontinentieproblemen waren opgelost. Bij mij is dus de ingreep wel goed gegaan, voor zolang het geduurd heeft tenminste. Vandaag werd bij de cytoscopie ook vastgesteld dat het bandje nog keurig op zijn plaats zit en ik geen verzakking heb. Toch loopt mijn urine soms ongewild weg. Nu schijnt het dus achteraf te zijn dat het plaatsen van dat TVT bandje niet nodig was geweest, maar dat ze die ingreep eigenlijk veel te snel doen zonder naar eventuele andere oorzaken te kijken. Mijn advies is dan ook om eerst zelf te vragen voor aanvullend onderzoek in de vorm van een urodynamisch onderzoek. Wat dit onderzoek precies inhoud moet je even op googelen. Want zo'n TVT bandje is nl in de dagelijkse omgang met plassen echt iets waar je mee om moet leren gaan, en als dus je incontinentie een andere oorzaak heeft niet nodig. Met zo'n TVT bandje kan je bv nooit meer "normaal" plassen. Je plast eerste gedeelte normaal, daarna moet je een soort van naar voren leunen [komt er weer beetje urine] daarna weer naar achteren leunen [weer beetje urine] totdat je denkt dat je leeg bent. Maar als je dan opstaat moet je nog zorgen dat je boven de pot blijft hangen en niet te snel je broek omhoog trekt want dan komt er vaak nog een laatste golf uit. Ik hoop dat je wat aan mijn reactie heb gehad. (tja ik ben zelf nu 47 jaar).

            • peg vogel

             02 mei 2018 22:26

             Ik denk niet dat men lichtvaardig over deze operatie moet zijn.
             Ik ben 2½ geleden geholpen. Kort na de operatie die zelf niet veel voorstelde kreeg ik vaginale zenuwpijn. 8 maanden met pijn gelopen, gynaecoloog kon het niet vinden. Bekkenbodem specialist wel gelukkig, had een second opinion aangevraagd. Binnen 1½ week lag ik op de OK waar een stuk bandje is weg gehaald samen met een abces. Even is de pijn weg geweest maar ben de plek altijd blijven voelen.

             Nu sinds 8 weken aan zware morfine, kom amper mijn bed uit, traplopen lijkt wel een bejaarde. Scan gemaakt zit weer een abces aan de blaas. Veel klachten: last van de bekken, niet ver meer kunnen lopen, 2x forse blaasontsteking. Vandaag bericht gekregen dat mijn lichaam het bandje afstoot en alles er uit moet wat erg riskant is in dit zenuwgebied.

             Ik weet niet hoe ik hier uit kom. Weet wel dat ik heel erg veel spijt heb en nu dat kleine beetje urine verlies wel graag had geaccepteerd. Mijn leven is afgepakt hierdoor en zou hier dan ook - zeker als het enkel om lachen gaat - vragen naar een andere mogelijkheid, maar die is namelijk veel duurder en die mogen ze niet geven van de zorgverzekering, die maken liever mensen invalide, dat nog veel meer kost.

            • belin

             18 februari 2018 13:00

             Een reactie op het tvt-bandje, bij mij is 3 keer een bandje geplaatst en ook 3 keer weer weggehaald. Dus even voor de goede orde het kan wel weggehaald worden.

             • Annie

              30 juni 2019 16:29

              Ik heb een vraag, hoeveel tijd zat er tussen het inbrengen en het verwijderen? Waarom drie maal hetzelfde?

              • Agnes

               19 juni 2018 20:51

               Hoe verliep het herstel bij jou bij het weghalen van het bandje?

               • Jeanne

                05 maart 2018 21:58

                Het ligt eraan welk bandje wordt geplaatst. Bij mij is het van harde plastic draadjes en het is al door mijn plasbuis heen gegroeid. Ben nu al twee keer geopereerd om irriterende draadjes weg te halen. Ik zou het dus nooit meer doen, op deze manier verergeren de klachten alleen maar.

               .
               - Advertentie -
               - Advertentie -