"Ik ben blijvend incontinent door een mislukte operatie"

Verhaal door Lenie (48)

Lenie (48 jaar) is boos op haar gynaecoloog. Toen zij een operatie onderging tegen incontinentie werd haar niet verteld wat de gevolgen kunnen zijn. 

"Ik heb een operatie ondergaan wegens incontinentie waarbij de gynaecoloog een zogenaamd TVT-bandje heeft geplaatst. Maar dat bandje is gaan schuiven en ik ben nu echt incontinent geworden! De arts in kwestie ontkent in alle toonaarden en beweert dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken."

Ondeskundigheid

"Ik was voor de operatie stress-incontinent en had een verzakking, maar nu is de incontinentie nog erger, heb ik een verzakking en moet 30-35 keer per dag plassen. Ik ben nooit uitgeplast, heb voortdurend aandrang en veel pijn. Ik ben bejaard op 48-jarige leeftijd! Doordat de TVT-deskundige mij 20 maanden zo heeft laten lopen, is blijvende schade ontstaan. Ik kon 15 kilometer hardlopen voor de operatie, daarna alleen nog maar 500 meter wandelen, met pijn."

"De TVT-arts heeft mij nooit van tevoren verteld, dat een TVT-bandje als het eenmaal is aangebracht niet meer te verwijderen is (of zeer moeilijk). Op internet staat een artikel waarin doden en tot 27% blaasperforaties vermeld staan. Deze arts heeft nooit voor zulke gevolgen gewaarschuwd. Ik ben niet dood en heb ook geen blaasperforatie, maar ben met mijn 48 jaar nu wel 'invalide' dankzij zijn ondeskundigheid!"

Reageren

Reacties

 • Sil

  Tine

  Ik heb bijna een jaar geleden een bandje laten zetten. Ik heb alleen helaas veel pijn bij het vrijen. Ik voel een duidelijke verdikking rechts onderin mijn vagina, wat pijn doet bij penetratie. Hebben meer mensen dit? Een afspraak bij gynaecoloog aangevraagd maar een check gaat 200 tot 300 euro kosten...

  Reageer
 • Sil

  Puck

  Negen maanden geleden is er TVT-O bandje geplaatst. Ik ben nog geen dag pijnvrij geweest. Mijn hele bovenbeen, bil onderzijde en vagina doen zeer. Ik kan moeilijk fietsen, lang lopen, stilstaan, zware dingen tillen etc. Nu wordt waarschijnlijk het bandje verwijderd. Zijn er risico's aan deze operatie verbonden en zal ik daarna weer zonder pijn kunnen lopen?

  Reageer
  • Sil

   lin

   Vraag: Ben je inmiddels geopereerd? En hoe gaat het met je?

   Reageer
   • Sil

    Puck

    Ik ben in augustus geopereerd. Er is een stukje van 1,5 cm tussen het tvt bandje uit geknipt omdat het bandje een jaar daarvoor te strak geplaatst is. Helaas had ik na de operatie weer dezelfde pijnklachten en werden de klachten alleen nog maar erger. Na verschillende pijnstillers te hebben gehad, kreeg ik uiteindelijk een medicijn tegen zenuwpijn. De dosis is na diverse keren opgehoogd. Ik ben ook onder behandeling bij bekkentherapeute. Zij heeft al diverse keren 'dry needling' gedaan en ik heb een apparaatje voor de zenuwpijn. Met dit alles is het goed te doen.

    Reageer
 • Sil

  Matthijs

  Ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd, toen ik erg begon te druppelen ben ik meteen luiers gaan dragen. Als je dan eenmaal luiers draagt wordt het ook steeds erger, inmiddels voel ik nooit meer dat ik moet plassen en ben ik zoals dat heet compleet incontinent. Ik heb er nooit moeite mee.

  Reageer
 • Sil

  panty

  Ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent ben geworden. Toen ik ongemerkt scheutjes urine begon te verliezen, ben ik gewoon luiers gaan dragen.

  Reageer
 • Sil

  Agnes

  Bij mij word rechts het bandje losgemaakt. Kan iemand mij vertellen hoe het herstel gaat?

  Reageer
 • Sil

  Willeke

  Ik heb een tot bandje laten plaatsen. Operatie is gelukt, alleen kon ik nog niet plassen. Dus naar huis met een verblijfskatheter. Dit vond ik verschrikkelijk. Nadat deze eruit is gegaan had ik binnen een dag een blaasontsteking. Dus gebeld, ze verklaarde me gewoon voor gek want dat kon niet. Na twee dagen weer gebeld, zelfde verhaal. Mevrouw u moet het een paar dagen de tijd geven. Ik heb echt aangedrongen om urine in te leveren. Volgende dag gebeld. Stond wel op kweek maar een ontsteking konden ze niet ontdekken. Een week na verwijderen weer gebeld. Nu wel een vriendelijke mevrouw. En wat bleek: had ik toch een blaasontsteking. Nu afwachten wat de antibiotica gaat doen. Maar ik lijd na de operatie nu al twee weken een helse pijn.

  Reageer
 • Sil

  Grietje

  Zeer zeker kan het verwijderd worden bij een dokter.

  Reageer
 • Sil

  Singing

  Ik wil mijn probleem vertellen, heb al een lange tijd twee verzakkingen: één aan de voorwand vaginawand en ook één aan de achterwand, nu heb ik ook nog een blaasverzakking. Het ergste is de ongelofelijke pijn, ik sta in de brand, kan niks, alleen maar liggen,mijn baarmoeder is er al 18 jaar geleden uit gehaald. Voor medicatie in te nemen namelijk oestrogeen, dit neem ik nu al 18 jaar in, nu hoor ik dat mijn baarmoeder juist een grote steunfunctie had, tegenwoordig laten ze die ook zitten, ik ben radeloos, heb een blaas die overactief is,en ik kan niet uitplassen, heb regelmatig blaasontstekingen, en tegen de overactieve blaas slik ik mirabegron. Er zou een bandje onder de blaas geplaatst kunnen worden, maar de vaginawand is toch ook achter en voor verzakt, wat wordt er dan daar aan gedaan?

  Reageer
 • Sil

  Lautaster

  Ik ben 43 jaar en heb al last van urineverlies, enkel bij het lachen. Op 9 mei 2018 staat er een operatie gepland voor een TVT-bandje. Ben wel naar een urologe geweest, maar ik ben wel verschoten van de reactie die ik lees. Ben niet meer zo zeker of ik het zou doen. Ik heb enkel last bij het lachen. Bij wie is het wel goed gegaan?

  Reageer
  • Sil

   peg vogel

   Ik denk niet dat men lichtvaardig over deze operatie moet zijn.
   Ik ben 2½ geleden geholpen. Kort na de operatie die zelf niet veel voorstelde kreeg ik vaginale zenuwpijn. 8 maanden met pijn gelopen, gynaecoloog kon het niet vinden. Bekkenbodem specialist wel gelukkig, had een second opinion aangevraagd. Binnen 1½ week lag ik op de OK waar een stuk bandje is weg gehaald samen met een abces. Even is de pijn weg geweest maar ben de plek altijd blijven voelen.

   Nu sinds 8 weken aan zware morfine, kom amper mijn bed uit, traplopen lijkt wel een bejaarde. Scan gemaakt zit weer een abces aan de blaas. Veel klachten: last van de bekken, niet ver meer kunnen lopen, 2x forse blaasontsteking. Vandaag bericht gekregen dat mijn lichaam het bandje afstoot en alles er uit moet wat erg riskant is in dit zenuwgebied.

   Ik weet niet hoe ik hier uit kom. Weet wel dat ik heel erg veel spijt heb en nu dat kleine beetje urine verlies wel graag had geaccepteerd. Mijn leven is afgepakt hierdoor en zou hier dan ook - zeker als het enkel om lachen gaat - vragen naar een andere mogelijkheid, maar die is namelijk veel duurder en die mogen ze niet geven van de zorgverzekering, die maken liever mensen invalide, dat nog veel meer kost.

   Reageer
  • Sil

   CoosjeB

   Ik ben sinds een uur terug van de uroloog nadat ik net een cytoscopie heb gehad vanwege urineverlies. Over 2 weken moet ik voor een aanvullend onderzoek terug [urodynamisch onderzoek] omdat er richting reflex incontinentie wordt gedacht nu. Het gekke is alleen dat ik dus ongeveer 2 jaar geleden zo'n TVT bandje geplaatst heb gekregen en het erop leek dat mijn incontinentieproblemen waren opgelost. Bij mij is dus de ingreep wel goed gegaan, voor zolang het geduurd heeft tenminste. Vandaag werd bij de cytoscopie ook vastgesteld dat het bandje nog keurig op zijn plaats zit en ik geen verzakking heb. Toch loopt mijn urine soms ongewild weg. Nu schijnt het dus achteraf te zijn dat het plaatsen van dat TVT bandje niet nodig was geweest, maar dat ze die ingreep eigenlijk veel te snel doen zonder naar eventuele andere oorzaken te kijken. Mijn advies is dan ook om eerst zelf te vragen voor aanvullend onderzoek in de vorm van een urodynamisch onderzoek. Wat dit onderzoek precies inhoud moet je even op googelen. Want zo'n TVT bandje is nl in de dagelijkse omgang met plassen echt iets waar je mee om moet leren gaan, en als dus je incontinentie een andere oorzaak heeft niet nodig. Met zo'n TVT bandje kan je bv nooit meer "normaal" plassen. Je plast eerste gedeelte normaal, daarna moet je een soort van naar voren leunen [komt er weer beetje urine] daarna weer naar achteren leunen [weer beetje urine] totdat je denkt dat je leeg bent. Maar als je dan opstaat moet je nog zorgen dat je boven de pot blijft hangen en niet te snel je broek omhoog trekt want dan komt er vaak nog een laatste golf uit. Ik hoop dat je wat aan mijn reactie heb gehad. (tja ik ben zelf nu 47 jaar).

   Reageer
  • Sil

   Annie

   Ik zou het niet meer doen. Ik heb een jaar geleden een bandje laten plaatsen. Na een tijdje kreeg ik last in de bilnaad langs rechter achterkant. Nu heb ik al zes jaar hevige pijn op de zelfde plaats, maar dan linkerkant. Ik kon niet meer lopen en zitten. Ze zullen nu proberen om het bandje zoveel mogelijk los te maken.

   Mijn zoon woont in Engeland en verleden week zijn er daar artikelen verschenen dat het verboden is om nog op die manier bandjes te gebruiken. Met een overzicht van allerlei nadelen en vrouwen die niet gehoord worden over hun pijn.

   Reageer
 • Sil

  belin

  Een reactie op het tvt-bandje, bij mij is 3 keer een bandje geplaatst en ook 3 keer weer weggehaald. Dus even voor de goede orde het kan wel weggehaald worden.

  Reageer
  • Sil

   Jeanne

   Het ligt eraan welk bandje wordt geplaatst. Bij mij is het van harde plastic draadjes en het is al door mijn plasbuis heen gegroeid. Ben nu al twee keer geopereerd om irriterende draadjes weg te halen. Ik zou het dus nooit meer doen, op deze manier verergeren de klachten alleen maar.

   Reageer
  • Sil

   Agnes

   Hoe verliep het herstel bij jou bij het weghalen van het bandje?

   Reageer
  • Sil

   Annie

   Ik heb een vraag, hoeveel tijd zat er tussen het inbrengen en het verwijderen? Waarom drie maal hetzelfde?

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

71 + 9 =

.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren