Geheugenverlies (geheel of gedeeltelijk) wordt ook wel amnesie genoemd. Er zijn twee vormen van geheugenverlies: retrograde amnesie en anterograde amnesie. Bij retrograde amnesie verlies je je geheugen van voordat je de aandoening kreeg die het geheugenverlies veroorzaakt heeft. Anterograde amnesie betekent dat je vanaf het moment dat je ziek wordt niks meer in je geheugen kunt opslaan.
Tijdelijk geheugenverlies
Tijdelijk geheugenverlies is vaak van korte duur. Meestal duurt het minder dan 24 uur, maar in sommige gevallen kan het een paar dagen duren. De oorzaak van kort geheugenverlies is niet bekend. Wel is er bekend dat stress en zware lichamelijke inspanning er soms iets mee te maken hebben.
Plotseling geheugenverlies
Plotseling of acuut geheugenverlies is ook vaak van korte duur. Een bekend voorbeeld is het Tip-Of-the-Tongue fenomeen (TOT-fenomeen). Hierbij ligt een bepaald woord figuurlijk op het puntje van je tong en je weet dat het woord ergens in je geheugen zit, maar je kunt niet meer op het woord komen. Meestal herinner je later het exacte woord, omdat er dan geen druk of stress meer is.