De symptomen zijn afhankelijk van de zwaarte van een hersenschudding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een lichte en zware hersenschudding. Deze worden hieronder toegelicht.
Lichte hersenschudding
Bij een lichte hersenschudding kun je na de klap soms even bewusteloos raken. Dit duurt nooit langer dan vijftien minuten. In de meeste gevallen heb je daarna ook even geheugenproblemen. Deze groep symptomen worden ook wel 'inprentingsstoornissen' genoemd. Je bent dan suf en weet niet goed wat er gebeurd is. Ook heb je in zulke gevallen moeite met onthouden wat er tegen je gezegd wordt. Mensen met een hersenschudding vragen bijvoorbeeld vaak aan hun omgeving wat er precies gebeurd is. Deze inprentingsstoornissen duren niet langer dan een uur.
Achteraf kun je je de klap of het ongeval vaak niet meer herinneren. Hoe langer de periode van bewustzijnsverlies en geheugenverlies is, hoe ernstiger de hersenschudding. Andere symptomen van een hersenschudding, die niet bij iedereen optreden, zijn:
Aan een lichte hersenschudding houd je meestal geen langdurige beschadiging over. Ongeveer tien procent van de mensen loopt een lichte kneuzing of kleine bloeding in de hersenen op. En minder dan één procent kan een ernstige bloeding krijgen als gevolg van beschadigde bloedvaten door schedelbreuk
Zware hersenschudding
Een zware hersenschudding wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Bij een zware hersenschudding treden dezelfde symptomen op als bij een lichte hersenschudding, alleen duren ze wat langer. Behalve dat je suf bent kun je ook behoorlijk warrig zijn. Er kunnen ook symptomen optreden die wijzen op stoornissen van het zenuwstelsel zoals: