Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van alcoholisme

2.6 uit 5 - 30 beoordelingen
Beoordeling icoon12 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van alcoholisme is afhankelijk van de mate van verslaving. Zo is het mogelijk om thuis een behandeling voor alcoholisme te krijgen. In je eigen omgeving werk je aan de alcoholverslaving. Het is ook mogelijk dat je hulp voor je alcoholisme in een afkickkliniek en/ of bij een therapeut krijgt. Deze beslissing kun je het best in samenspraak met een arts en je familie nemen. De reden om dit in samenspraak te doen is omdat het alcoholisme niet alleen het leven van de alcoholverslaafde, maar ook dat van de partner en andere mensen in de omgeving heftig beïnvloed. Tijdens een behandeling voor alcoholisme wordt er aan een aantal verschillende punten gewerkt:

Diagnose: de ernst en mate van de alcoholverslaving wordt bepaald om de behandeling hierop aan te passen

Gestimuleerd wordt om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met het alcoholgebruik. Hierdoor treden zogenaamde ontwenningsverschijnselen of onthoudingsverschijnselen op. Als de ontwenningsverschijnselen van alcohol gevaar opleveren, kun je tijdelijk opgenomen worden in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Als controlemiddel worden er vaak zogenaamde alcoholcontroles uitgevoerd. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn:

Start therapie voor alcoholisme. Tijdens sessies wordt gestreefd naar het vergroten van de motivatie om te stoppen met alcohol. Bovendien proberen ze om de persoon de controle over het eigen drankgebruik terug te geven om zo de kans op een terugval van alcoholisme te verkleinen.

Eventuele bijkomende aandoeningen zoals depressie en angst worden behandeld.

Er worden verschillende interventies gedaan om toekomstige problemen door de alcoholverslaving op het werk en in het sociale leven te voorkomen.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Pagina laatst aangepast op 09-12-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

2.6 uit 5 - 30 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -