Afkicken vóór de zwangerschap Afkicken is moeilijk en vereist doorzettingsvermogen, maar de zwangerschapswens kan daarbij een steun in de rug zijn.
Gebruik je drugs en wil je zwanger worden, zoek dan medische hulp. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen en begeleiden bij het afkicken. Je huisarts kan je hierover informeren.
Lees je deze folder omdat je iemand kent die graag zwanger wil worden of zwanger is en drugs gebruikt? Probeer haar dan te bewegen contact op te nemen met haar huisarts. Als dat niet lukt, kun je ook zelf de huisarts bezoeken om te overleggen.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden? Er zijn behandelingen die de ernst van de schadelijke gevolgen van drugsgebruik in de zwangerschap kunnen verminderen.
Verslavingsbehandeling Uit onderzoek is gebleken dat een verslavingsbehandeling de schadelijke effecten van het drugsgebruik kan verminderen.
De meest toegepaste verslavingsbehandeling in Nederland is de behandeling van heroïneverslaafden met methadon. Daarbij wordt methadon in een gecontroleerde dosering voorgeschreven. Hoewel methadon dezelfde schadelijke effecten heeft als de andere verdovende middelen, heeft het een aantal voordelen.
Voordelen van methadon ten opzichte van andere verdovende middelen:
- het kan worden geslikt in plaats van gespoten. Dit verkleint het risico op infecties
- de werkingsduur is langer
- de hoeveelheid methadon in het bloed blijft redelijk constant
Artsen streven naar methadontherapie met een lage dosering. Afkicken tijdens de zwangerschap mag alleen onder begeleiding van verslavingsdeskundigen plaatsvinden. Het is beter als dit geleidelijk gebeurt dan ineens of te snel.
Het gevaar van afkicken is niet zozeer de ontwenning, maar wel de terugval. Dit gaat gepaard met foetale sterfte en ook risico's voor de zwangere zelf. Ontwennen in de vroege zwangerschap wordt aangeraden.
Behandeling voor een verslaafde pasgeborene Ongeveer 60 tot 90% van de baby's van een moeder verslaafd aan heroïne, cocaïne of methadon, heeft de volgende onthoudingsverschijnselen:
- veel huilen
- slecht slapen
- koorts
- hoge bloeddruk
- trillingen
- stijfheid
- zweten
- braken
- diarree
- slecht drinken
Na de geboorte wordt een kind behandeld door de kinderarts. Het wordt verzorgd in een prikkelarme omgeving: veel rust, geen felle geluiden of fel licht. Het kind krijgt veel aandacht en zorg en wordt vaak in een draagzak gedragen.
Soms krijgt het ter ondersteuning medicijnen die rustgevend werken. Vaak heeft een kind voedingsproblemen en krijgt het tijdelijk een voedingsslangetje (sonde) door de neus.
Uiteraard is er begeleiding van een maatschappelijk werker en een vertrouwensarts. Voordat het kind met de moeder naar huis mag, moet er eerst goede thuisbegeleiding geregeld zijn.
Gezond leven en eten Naast de schadelijke effecten van de drugs zelf, zijn vaak ook de leefomstandigheden van verslaafde zwangere vrouwen slecht. Gezond leven en eten is erg belangrijk in de zwangerschap. Dit kan extra risico’s tijdens deze toch al risicovolle zwangerschap verminderen.
Drugsgebruik tijdens de zwangerschap heeft zoveel schadelijke invloeden, dat het belangrijk is om vóór de zwangerschap met drugsgebruik te stoppen.