Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

UPA 5mg bewezen effectief medische behandeling vleesbomen (baarmoedermyomen)

maandag 09 november 2015

UPA 5mg bewezen effectief medische behandeling vleesbomen (baarmoedermyomen)

Belangrijk nieuws voor vrouwen die kampen met abnormaal bloedverlies door baarmoedermyomen (vleesbomen): het medicijn ulipristalacetaat (UPA) is bewezen effectief gebleken bij de lange termijnbehandeling van vleesbomen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van farmaceut Gedeon Richter die recent gepresenteerd werden op het European Society of Gynaecological Endoscopy (ESGE) congres.

Uit de studie blijkt dat meer dan 93% van de vrouwen de kenmerkende hevige bloedingen bij vleesbomen onder controle kreeg aan het einde van een behandelingskuur met 5mg of 10mg UPA. Bovendien verminderde het volume van de vleesbomen met 67%. Belangrijk gevolg was een hogere levenskwaliteit en minder pijn. Eventuele bijwerkingen, zoals opvliegers en hoofdpijn, waren in de meeste gevallen (97,6%) van milde of matige ernst.

Licentie Ulipristalacetaat (UPA)

De licentie voor UPA 5 mg werd al in 2012 afgegeven en ingezet als preoperatieve behandeling van matige tot ernstige symptomen van vleesbomen. De nieuwe toepassing die de medische behandeling van baarmoedermyomen mogelijk maakt, werd verleend in mei 2015. Een belangrijke kans om een operatieve behandeling voortaan te voorkomen.  

Niet-operatieve behandeling vleesbomen

“Vrouwen die in het verleden de diagnose baarmoedermyomen kregen, voelden zich vaak overvallen door het grote gebrek aan behandelingsmogelijkheden, vooral omdat ze dan vaak meteen te maken kregen met extreme opties zoals een hysterectomie,” vertelt Deborah Lancastle, Gezondheidspsycholoog aan de Universiteit van Wales, Verenigd Koninkrijk. “Dat vrouwen nu een variëteit aan behandelingsmogelijkheden krijgen, waaronder een lange termijnbehandeling die niet meteen tot een operatie leidt, zal een opluchting zijn.”

Baarmoedermyomen, fibromen of vleesbomen

20 tot 40 procent van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt te maken met vleesbomen (ook wel baarmoedermyomen of fibromen genoemd). Kenmerkend zijn extreme baarmoederbloedingen, bloedarmoede, pijn, frequent urineren of incontinentie en onvruchtbaarheid. Op dit moment worden baarmoedermyomen vaak chirurgisch behandeld. Symptomatische baarmoedermyomen zijn de belangrijkste reden voor een hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder).

.
- Advertentie -
- Advertentie -