Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gezond de winter door

dinsdag 27 november 2018

In de herfst en winter hebben veel mensen een lagere weerstand, wat verschillende klachten met zich meebrengt. Misschien ben je wat sneller moe of ben je flink verkouden? De korte dagen kunnen daarnaast ook zorgen voor een mentale dip. Op Gezondheidsplein lees je meer over deze ‘winterklachten’ zodat jij je kunt voorbereiden op een gezonde winter.   

Griep of verkoudheid?

Veel mensen zijn in de winter en herfst wat vaker verkouden of vermoeid. Een heftige verkoudheid wordt nog weleens verward met een griep, maar dit is niet hetzelfde. Wanneer is er echt sprake van griep? Lees meer over deze klachten op de volgende pagina’s:

Verkoudheid

Bij een verkoudheid raken je neus, keel en/of bovenste luchtwegen ontstoken of geïrriteerd. Hierdoor gaat je lichaam meer slijm produceren, wat afgevoerd wordt via je neus en/of mond. 

Meer over verkoudheid

Hoesten en verstopte neus

Hoesten is een veelvoorkomende klacht bij verkoudheid. Het is een reactie van je lichaam om vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen te verwijderen.

Meer over hoesten

Ook een verstopte neus komt vaak voor bij een verkoudheid. Door de grote productie van slijm en zwelling van het slijmvlies, raakt de neus verstopt. 

Meer over verstopte neus

Griep

In tegenstelling tot een verkoudheid wordt de griep veroorzaakt door het influenzavirus. De klachten bij een verkoudheid zijn milder en leiden zelden tot ernstige gezondheidsproblemen. Bij griep is er sprake van koorts, vaak meerdere dagen achter elkaar.

Meer over griep

Winterdepressie of vitaminetekort?

Misschien zit je even niet zo lekker in je vel door het veranderende weer en de kortere dagen. Een vitamine D-tekort kan hier de oorzaak van zijn. Wanneer is er sprake van een winterdepressie en wanneer ben je ‘gewoon’ moe? Lees meer op de volgende pagina’s:

Vitamine D-tekort

Door een tekort aan zonlicht kan een vitamine D-tekort ontstaan. Hierdoor kun je je onder andere vermoeid, lusteloos en/of humeurig gaan voelen. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op je weerstand.

Meer over vitamine D-tekort

Meer over vermoeidheid

Winterdepressie

Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen last van een winterdepressie. Nog veel meer mensen hebben last van een zogenaamde 'winterdip'. Wanneer spreek je van een echte winterdepressie? 

Meer over winterdepressie

Huisstofmijtallergie

Heb je in de herfst en winter vaker last van een loopneus, verstopte neus, tranende ogen of andere verkoudheidsklachten? Een huisstofmijtallergie kan ook de oorzaak zijn. Klachten door een huisstofmijtallergie komen in de herfst en winter namelijk vaker voor vanwege een hogere luchtvochtigheid en omdat je vaak meer tijd binnen doorbrengt.  

Meer over huisstofmijtallergie

.
- Advertentie -
- Advertentie -