Met je klachten kun je terecht bij je huisarts. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk tegen winterdepressie.
Lichttherapie bij een winterdepressie
Je huisarts beveelt je in eerste instantie lichttherapie met lampen aan. Bij zo’n behandeling wordt de nadruk gelegd op de hoeveelheid licht die je per dag moet krijgen om je klachten te verminderen. Er zijn verschillende lichttherapielampen op de markt. Zo bestaan er ook lampen die je zelf kunt aanschaffen voor thuis. Je kunt ook terecht bij diverse instellingen.
- Lichttherapie werkt het best wanneer je ’s ochtends een half uurtje voor de lamp zit. ’s Avonds kan het namelijk slaapproblemen veroorzaken.
- Het is de bedoeling dat je niet te ver van de lamp zit en dat je in de lamp kijkt. Via je ogen wordt er dan een ‘daglicht’-signaal aan je hersenen doorgegeven dat je melatoninespiegel laat dalen. Hierdoor wordt je biologische dag- en nachtritme weer hersteld en voel je je minder moe en somber.
In de winter varieert de lichtintensiteit buiten tussen de 2000 en 10.000 lux – binnenshuis is dit nog vele malen lager (tussen de 0 en 500 lux). Een hoogzonnige dag heeft daarentegen al snel een lichtintensiteit van 100.000 lux. Een normale lamp die niet meer dan 500 lux haalt en een zonnebank dat voornamelijk ultraviolet licht uitstraalt, zijn daarom niet effectief genoeg tegen een winterdepressie. De lichtintensiteit van een lichttherapielamp is daarom vele malen hoger dan die van een gewone lamp: dagelijks een half uur voor een lamp met een intensiteit van zo’n 10.000 lux is een goede dosering om van je klachten af te komen.
Melatoninetabletten
Soms schrijft de arts je melatoninetabletten voor die je 's avonds voor het slapengaan moet innemen. Melatonine zorgt ervoor dat je eerder in slaapt valt – daarom worden deze tabletten ook vaak gebruikt door mensen met slaapproblemen. Je moet er wel rekening mee houden dat melatonine geen geregistreerd geneesmiddel is en over het algemeen dus niet wordt vergoed.
Antidepressiva
Bij mensen met een winterdepressie worden soms ook antidepressiva voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die effect hebben op stofjes in je hersenen die invloed hebben op je stemming (neurotransmitters). Antidepressiva worden alleen in uiterste gevallen gegeven tegen een winterdepressie, omdat ze verschillende bijwerkingen hebben, waaronder:
Vitamine D
Sommige mensen met een winterdepressie hebben baat bij vitamine-D-supplementen. Of deze supplementen daadwerkelijk werken, is nog altijd onbekend. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor de positieve werking ervan. Vaak is een gezonde leefstijl voldoende. Wil je weten of vitamine-D-supplementen jou kunnen helpen om de klachten te verminderen? Neem dan contact op met je huisarts.