Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke soorten sociale fobieën zijn er?

4 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Er zijn twee verschillende soorten sociale fobie:

  • Specifieke sociale fobie. Hier richt de angst zich op één bepaalde sociale situatie. Bijvoorbeeld als je alleen angstig bent bij het spreken in het openbaar of juist bij informele bijeenkomsten. Hieronder volgt een korte lijst van enkele specifieke sociale fobieën:
  1. Glossofobie (spreekangst) = angst om in het openbaar te spreken.
  2. Erytrofobie (bloosangst) = bang om te blozen.
  3. Paruresis (plasangst) = angst om in het openbaar te plassen.
  4. Deipnofobie = bang om met anderen te gaan eten.
  5. Scriptofobie = bang om iets te schrijven wat anderen zullen lezen.
  6. Topofobie (podiumangst) = angst om je te presenteren op een podium
  7. Zweetangst = bang om bij anderen in de buurt te zweten. 
  • Gegeneraliseerde sociale fobie. Bij een gegeneraliseerde angststoornis heb je in verschillende situaties last van angst. Je kunt bijvoorbeeld last van angst hebben op je werk, maar ook in informele situaties, zoals op een feestje. 
Marc:
'Op mijn werk heb ik eigenlijk nergens last van. In mijn functie moet ik geregeld toespraken houden, er zijn vergaderingen, ik pleeg overleg en telefoontjes. Maar met 'koetjes-en-kalfjes-gebabbel' heb ik echt een probleem. Naar feestjes gaan waar ik de mensen niet ken, zomaar wat babbelen terwijl daar geen 'nuttige' aanleiding toe is, daarbij voel ik me absoluut niet op mijn gemak.
Mijn vrouw vindt dat ik asociaal ben, omdat ik nooit mee wil naar feestjes en ook geen zin heb om mensen in plaats daarvan op te bellen met hun verjaardag. Ze zegt dat ik toch best eens vrienden kan bellen gewoon om te vragen hoe het met ze is, om de contacten te onderhouden. Ik kan me om te beginnen niet voorstellen dat mensen erop zitten te wachten om voor niks gestoord te worden door mijn telefoontje en bovendien zou ik niet weten wat ik moest zeggen. En aan de telefoon moet je toch wel direct reageren op wat de ander zegt, anders zit je daar zwijgend met die hoorn in je hand. Dan zit je ook mooi voor schut.
Ik vind het niet prettig dat mijn vrouw mij asociaal noemt en vraag mezelf ook wel af of het normaal is dat ik zo reageer, maar ik weet werkelijk niet wat ik aan moet met zulke situaties'
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 06-03-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -