Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke antidepressiva kun je gebruiken tegen een sociale fobie?

4 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Bij een gegeneraliseerde sociale fobie wordt tegenwoordig bij voorkeur gekozen voor een bepaalde groep antidepressiva: SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers). Deze medicijnen worden normaal gebruikt bij depressies, maar ze blijken ook goed te helpen bij een sociale fobie. Voorbeelden van SSRI’s zijn citalopram, sertraline, paroxetine, clomipramine of imipramine. SSRI’s regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine (serotonine is een hormoon dat zorgt voor prettige gevoelens). Als het serotonineniveau op pijl is, dan neemt angst af. Tussen de 60% en 80% van de mensen met een sociale fobie die met SSRI’s behandeld worden heeft daar een goed resultaat van. Wel moet je er rekening mee houden dat deze medicijnen pas na ongeveer zes weken effect geven.

Tricyclische antidepressivum is ook een antidepressivum, alleen wordt dit medicijn minder gebruikt bij de behandeling van een sociale fobie dan  SSRI’s. Dit komt doordat dit antidepressivum minder vaak aanslaat dan SSRI’s. Om erachter te komen welke antidepressiva jij het best kunt gebruiken, kun je naar je huisarts gaan. Aan de hand van je klachten wordt bepaald welk medicijn het best voor je is.

Antidepressiva kan wel bijwerkingen geven. Lees hier meer over op de pagina 'Bijwerkingen van antidepressiva'. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 08-02-2018

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -