Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

DTP-vaccinatie: niet hetzelfde als een tetanusprik

4.7 uit 5 - 18 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Stel je voor: je loopt een schaafwond op bij een val van je fiets of je kat bijt je in je hand. Je loopt dan kans op de ziekte tetanus. Vaak krijg je daarom via de huisarts of spoedeisende hulp een tetanusprik. Ook als je op reis gaat, is het advies vaak om je uit voorzorg te laten vaccineren tegen tetanus.

Vaccinatie tegen tetanus kan door middel van een ‘losse’ tetanusprik of met de DTP-vaccinatie. Het DTP-vaccin beschermt je naast tetanus ook tegen difterie en polio. Alle drie de ziektes kunnen fataal aflopen of zorgen voor een blijvende handicap. Sinds het invoeren van deze laatste vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma in 1950, komen deze ziektes amper meer voor in Nederland. In andere, met name niet-westerse landen is er vaak geen of een minder goed vaccinatieprogramma voor kinderen, waardoor difterie, tetanus en polio nog wel voorkomen.

In Nederland krijgen kinderen de DKTP-vaccinatie* als baby, op 4- en 9-jarige leeftijd. Na een volledige vaccinatieserie ben je voor 10 jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Vervolgens geeft elke herhalingsvaccinatie weer 10 jaar bescherming. Ga je dus na je 19e verjaardag op reis naar een ver land, dan is het verstandig om een DTP-vaccinatie te halen.

*Het DKTP-vaccin beschermt ook ongeveer 6 jaar tegen de ziekte kinkhoest. Tegen deze ziekte hoef je niet opnieuw gevaccineerd te worden als je op reis gaat.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 18 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 13-05-2022

Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners.

.
- Advertentie -
- Advertentie -