Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Reizigersdiarree

4.5 uit 5 - 19 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Diarree is de meest voorkomende ziekte bij reizigers. Vooral in tropische landen heb je een grotere kans op reizigersdiarree. Meestal is de ‘poepbacterie’ genaamd E.Coli de verwekker van de diarree. Maar ook andere bacteriën, virussen en parasieten kunnen reizigersdiarree veroorzaken.

Om reizigersdiarree te voorkomen kun je een aantal dingen doen:

  • Was je handen altijd met zeep na toiletgebruik en voor het eten.
  • Drink alleen water uit goed afgesloten, ongeopende flessen.
  • Neem geen ijsklontjes of koude melkproducten.
  • Eet geen rauwkost, salades of ongeschild fruit.
  • Schil of pel je fruit zelf (met schone handen).
  • Eet alleen vers(e) en goed verhit(te) vlees of vis.

Ook al volg je deze adviezen goed, je kunt helaas alsnog diarree krijgen. Wanneer je geen koorts hebt en er geen bloed bij je diarree zit, dan kun je eventueel loperamide gebruiken. Dit is een middel wat diarree remt en er daardoor voor zorgt dat je sneller van je diarree af bent. Diarreeremmers gebaseerd op actieve kool, zoals Norit, kun je beter niet gebruiken. Actieve kool kleurt je ontlasting zwart waardoor je niet kunt zien of er toch bloed in je diarree zit.

Zorg bij diarree wel altijd dat je niet uitdroogt en drink voldoende. Je kunt bijvoorbeeld ook ORS nemen om uitdroging tegen te gaan.

Als je koorts, bloed of slijm bij je diarree hebt is het verstandig om een dokter te bezoeken. Doe dit ook als je hevige buikkrampen hebt of als de diarree langer dan 48 uur aanhoudt. Een dokter kan inschatten of je een aanvullende behandeling zoals antibiotica nodig hebt.

Helaas worden er geen vaccinaties tegen reizigersdiarree gegeven.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 19 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 10-02-2020

Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners.

.
- Advertentie -
- Advertentie -